Minimoimme ruokahävikkiä jatkuvalla seurannalla ja suunnitelmallisuudella niin hotelleissa, ravintoloissa kuin marketeissakin. Teemme myös yhteistyötä kumppaniemme kanssa ruokahävikin pienentämiseksi.

Toimipaikoissamme hävikinhallinta on tätä nykyä hyvin hallittua ja suunnitelmallista tehokkaan omavalvontajärjestelmän ansiosta. Tämän vuoksi alle prosentti myymälöidemme ruokajätteestä päätyy kaatopaikoille. Biojäte jalostetaan tarkkaan suunnitellun prosessin tuloksena biokaasuksi. Ylijäämäruoka taas kierrätetään uusiokäyttöön.

Syksyllä 2017 aloitimme markettien ilta-ale käytännön, jossa punalaputetut -30 %:n aletuotteet myydään illalla -60 %:lla. Ilta-ale alkaa kaikissa marketeissamme klo 18 ja paistopisteen ilta-ale klo 21. Marketeissamme on myös käytössä Eilisen tähdet -konsepti, jossa syötäväksi hyvin kelpaavat, mutta tiukat laatukriteerit täyttämättömät hedelmät ja vihannekset pussitetaan ja myydään alennettuun hintaan. Myyntidatankin puolesta voidaan todeta, että ilta-alen aikaan aletuotteiden kohdalla tapahtuu selkeä myyntipiikki.

S-ryhmän ruokakaupoissa myydään punalaputetuista tuotteista eniten:

 

ResQ Club

Osa ravintoloitamme ja kahviloitamme on mukana ResQ Club -toiminnassa, jonka sovelluksen kautta voi osallistua mukaan yhteisiin ruokahävikkitalkoisiin. ResQ:n avulla voi kokeilla niin uusia kuin jo entuudestaan tuttuja ravintoloita ja kahviloita tai hankkia raaka-aineita reilulla alennuksella. Ostamalla edullisia ruokia ResQ:sta säästää sekä rahaa että kokkaamiseen kuluvaa aikaa. Ja samalla vähentää myös ruokahävikkiä! Palvelussa on myytävänä sekä aterioita, välipaloja että isoja ruokakasseja useimmiten 50 % alennuksella.

 

TOK:n ResQ Clubissa mukana olevat ravintolat ja kahvilat:

ResQ-asiakkaat pelastivat toimipaikoistamme yli 20 000 annosta ruokaa vuonna 2021. Määrä vastaa arviolta reilun 51 000 kg verran säästettyjä hiilidioksidipäästöjä.

Tänä vuonna (1.1.-31.8.2022) olemme pelastaneet jo 14 114 annosta roskikselta. Luonnonvarakeskuksen LUKE:n arvion mukaan yhden ruoka-annoksen valmistamiseen menee n. 2.5kg CO2-päästöjä, joten tähän lukuun pohjautuen olemme tämän vuoden aikana säästäneet jo 35 285 kg CO2-päästöjä.

Lisäksi ravintoloilla on omia yksittäisiä käytäntöjä, joilla hillitä hävikkiä. Esimerkiksi Radisson Blu Marina Palace Hotellin aamiaiselta jääneestä kaurapuurosta on leivottu leipää, mitä on tarjottu mm. Grill it! -ravintolan lounaalla. Maitoakaan ei hotellissa heitetä viemäristä alas, jos siitä voi tehdä pannukakkua aamiaisvieraiden iloksi.

 

Operaatio Ruokakassi

Turkulainen Operaatio Ruokakassi ry jakoi viime vuonna noin 2,1 miljoonaa kiloa ruokaa vähävaraisille, se on yhtä kuin yli 240 000 kassia. Yksi toiminnan mahdollistajista on Turun Osuuskauppa, joka lahjoittaa marketeistaan ruokaa vuositasolla noin 490 tonnia. Ruokaa noudetaan lähes kaikista Turun Osuuskaupan kaupoista kuutena päivänä viikossa. Operaatio Ruokakassi jakaa kaupasta ylijääviä käyttökelpoisia elintarvikkeita edelleen niitä tarvitseville.

 

Tiesitkö?

Visit Fin­land on lan­see­ran­nut Sus­tai­nable Tra­vel Fin­land -oh­jel­man edis­tä­mään kes­tä­vää mat­kai­lua Suo­mes­sa. Mer­kin saa­neet yri­tyk­set ovat huo­mioi­neet toi­min­nas­saan niin eko­lo­gi­sen, so­si­aa­li­sen, kult­tuu­ri­sen kuin ta­lou­del­li­sen­kin kes­tä­vyy­den. Original Sokos Hotel Wiklund on sitoutunut edistämään kestävää matkailua ja hyväksynyt Visit Finlandin valtakunnalliset kestävän matkailun periaatteet. Merkki löytyy nyt jokaiselta S-ryhmän hotellilta Turussa.

– Kestävä matkailu on tärkeä osa liiketoimintaamme. Vastuullisuus on osa toimintatapaamme, se näkyy esimerkiksi kierrätyksen aktivoimisena. Meillä on asiakkaille oma kierrätyspiste. Aamiaisella valmistamme itse munkit, kauden hillon ja sinapin. Teemme myös yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa esim. VIP-tuotteissa käytämme joy4Foodin käsintehtyjä suklaita ja Naantalin Mallasseppien Löyly -olut on saanut uuden Wihta-etiketin saunamme mukaan. Järjestämme myös pikkujoulut Sydänlapsille, joka on hotellimme hyväntekeväisyyskohde, sanoo ho­tel­lipäällikkö Tarja Toivonen.

Kestävän matkailun kehittämisessä henkilökunnan osaaminen on avainroolissa. Vastuullisuus on toimintatapa lähtien arjen pienistä konkreettisista teoista sekä valinnoista aina suurempiin linjoihin ja päätöksiin asti.

-STF on toiminnallemme luonnollinen jatke, koska olemme olleet hotellin avauksesta asti mukana myös Green Key-toiminnassa. Hotellimme sähkö on tuotettu 100 % uusituvilla energialähteillä ja olemme sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä esim. ResQ Club -palvelun avulla, jatkaa Tarja Toivonen.

Sokos Hotelleissa on nyt mahdollista hyvittää yöpymisensä ja aamiaisensa hiilijalanjälki. Hotelliketju on Suomessa alallaan ensimmäinen, joka tarjoaa yksityisasiakkaille kompensaatiomahdollisuuden.

Original Sokos Hotel Wiklundille on ai­em­min myön­net­ty myös kes­tä­vän mat­kai­lun Green Key-merk­ki.

 

Tääl­tä voit lukea lisää Visit Fin­lan­din STF –oh­jel­mas­ta.

Radisson Blu Marina Palace Hotellille on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkin käytön jatko-oikeus. Hotelli sai ensimmäisenä Radisson Blu-ketjun hotellina Suomessa STF –merkin vuonna 2020. Hotelli täyttää merkille asetetut kriteerit, ja sen käyttöoikeus on osoitus arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Marinassa kestävän matkailun eteen tehtävä työ on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä.

-Jokainen marinalainen tekee parhaansa, jotta vastuullinen toiminta toteutuu. Esimerkiksi minimoimme hävikkiä kaikin tavoin ja lajittelemme jätteet oikein. Teemme yhteistyötä SOS-lapsikylän kanssa ja keräämme aamiaisella leivät, jotka jäävät yli, kuivatamme ne ja lahjoitamme hevosille ja lampaille. Hotellimme veden virtaamaa on rajoitettu ja sammutamme valot tiloista, joissa emme ole ja virrat laitteista, joita emme käytä. Useamman yön viipyvä asiakas voi myös pyytää, ettei huonetta siivota joka päivä. Meiltä löytyy tallista sähköautopaikkoja ja lainaamme asiakkaillemme pyöriä, luettelee hotellipäällikkö Ulla Lähtevänoja RDB Marinan toimia kestävän matkailun eteen.

Visit Finland on lanseerannut Sustainable Travel Finland -ohjelman edistämään kestävää matkailua Suomessa. Merkin saaneet yritykset ovat huomioineet toiminnassaan niin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen kuin taloudellisenkin kestävyyden.

STF-merkin lisäksi Radisson Blu Marina Palace Hotellilla on Welcome Cyclist (Tervetuloa pyöräilijä) -tunnus. Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen saa käyttöönsä yritys, joka on sitoutunut tarjoamaan kriteerien mukaiset pyöräily-ystävälliset palvelut.

 

Lue lisää STF-merkistä.

Lue lisää Welcome Cyclist -tunnuksesta.

Turussa on kevään aikana yhdistetty voimat entistä tiukemmin nuorten hyväksi ja nuorten kanssa. Me Turussa haluamme, että nuoret voivat hyvin.

Nuorille ja nuorten kanssa on käynnissä ja käynnistymässä useita nopeita lyhyen aikavälin toimia. Vielä tärkeämpää on, että hyvinvointia kehitetään pitkäjänteisesti pitkälle tulevaisuuteen.

Käynnissä olevia ja käynnistyviä toimia ovat:

Ydinkeskustassa aikaansa viettävien nuorten kanssa aloitetaan kevään aikana sosiaalisen median projekti, jossa nuoret kertovat itse elämästään Turussa ja ydinkeskustassa.

Tietoa eri toimenpiteistä jaetaan median kautta ja esimerkiksi mukana olevien toimijoiden uutiskirjeissä. Kauppiaille tarjotaan keinoja nuorten kanssa toimimiseen. Turvallisuussuunnitelma julkistetaan kaikille tarkoitetussa yleisötilaisuudessa toukokuussa.

Mukana yhteistyössä ovat kauppakeskus Hansakortteli, Turun Osuuskauppa, keskustan kauppiaat, järjestöt ja yhdistykset, Lounais-Suomen poliisi, Turun Ydinkeskustayhdistys ja Turun kaupunki.

Turun Osuuskaupan monissa pullonpalautusautomaateissa on SPR:n keräysluvan avulla voinut lahjoittaa panttirahat Punaisen Ristin paikalliseen työhön Varsinais-Suomessa. Turun Osuuskauppa on jo pitkään auttanut Suomen Punaista Ristiä hankkimaan lahjoitusvaroja, mutta nyt niille on uusi kohde.

‒ Haluamme reagoida lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntymiseen ja siksi varat on päätetty kohdentaa syrjäytymisen ehkäisemiseen, sanoo Turun Osuuskaupan viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Karhu.

Korona-aikana nuorten yksinäisyys on lisääntynyt. Moni vieraalla paikkakunnalla opiskelunsa aloittanut nuori kärsii sosiaalisten kontaktien puutteesta, kun opintoja on tehty pitkälti verkon välityksellä.

‒ Kokoontumisrajoitusten vuoksi kahtena viime vuotena ei ole juuri päästy tapahtumia järjestämään. Aiomme tänä vuonna panostaa aktiiviseen toimintaan ja mennä sinne, missä nuoret ovat, kertoo SPR Varsinais-Suomen lapsi- ja nuorisotyön asiantuntija Elina Jalonen.

Tämän vuoden aikana keskitytään mm.  nuorten ystävätoiminnan kehittämiseen, sekä matalan kynnyksen pop up -tapahtumiin.

Turun AMK:n sosionomiopiskelijat haastattelivat nuoria  SPR:n ystävätoiminnasta. Tulosten perusteella todella moni osallistuisi auttamistoimintaan mielellään, mutta oman paikan löytäminen Punaisen Ristin laajassa toiminnassa tuntuu hankalalta tai sitten elämäntilanne ei salli pidempiaikaista sitoutumista.

‒ Tahdomme tarjota nopealla aikataululla tapahtumia, joissa painopiste on hyvän mielen saannissa. Hankitaan vaikka sopiva tila opiskelijoiden asuinalueelta, tarjotaan pizzaa ja jutellaan. Samalla voidaan porukalla lajitella vaikka vaatekeräyksen satoa tai edistää ylimääräiseksi jääneen tavaran kiertotaloutta, kertoo projektityöntekijä Kai Saarto SPR:n Varsinais-Suomen piiristä.

Suomen Punainen Risti toimii monin tavoin yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Ystävänpäivä-kampanjassa (7.2. – 20.2.) halutaan muistuttaa, että jokainen voi vähentää yksinäisyyttä ympärillään. Kampanja innostaa tekoihin yksinäisyyden vähentämiseksi.

 

Lisätietoja antavat:

Elina Jalonen, asiantuntija, lapsi- ja nuorisotoiminta. elina.jalonen@redcross.fi  / 040 731 3595

Kai Saarto, projektityöntekijä, lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy. kai.saarto@redcross.fi / 040 356 6062

 

KUVAKuvaaja: Marjaana Malkamäki / Suomen Punainen Risti

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteella kerättiin 1 027 156 euroa nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Kampanjan tuotto tullaan käyttämään lyhentämättömänä nuorille kriisiapua tarjoavaan Sekasin-chattiin ja nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseen. 

MIELI ry:n ja Toivon Kärki ry:n yhteisen Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Turun Osuuskauppa osallistui kampanjaan yhteensä 10 000 euron lahjoituksella osana LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron tukea.

Turun Osuuskaupan alueella asuu yli 75 000 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. Nuorten hätä on näkynyt erityisesti matalan kynnyksen kriisipalveluissa. Keräyksen lahjoitukset ohjataan MIELI ry:n valtakunnallisesti toimivaan Sekasin-chattiin, jonka toimintaa voidaan lahjoitusten myötä laajentaa. Akuutin tuen lisäksi voidaan tehdä nuorten mielenterveyttä vahvistavaa työtä ennaltaehkäisevästi sekä lisätä myös aikuisten osaamista tukea nuorten mielenterveyttä päivittäin.

”Kampanjan huikea tulos kertoo mielestäni ennen kaikkea siitä, kuinka laajasti yhteiskunnassa ja lahjoittajien keskuudessa on nyt tunnistettu nuorten ahdinko: Pidä huolta -kampanja haastaa myös julkisen puolen kantamaan vahvemmin vastuuta nuorista, kommentoi MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

”Keräys osoittaa, että Suomessa osataan lyödä hynttyyt yhteen eri tahojen kesken, kun asia koetaan tärkeäksi. Nuoret tarvitsevat apua ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan ja tämä korostuu erityisesti kasvukeskuksissa sekä opiskelijapaikkakunnilla. Meillä suurilla työnantajayrityksillä on korona-ajassa vastuumme myös nuorten hyvinvoinnista. Turvaamalla matalan kynnyksen avunsaannin Varsinais-Suomen alueen nuoret saavat keinoja kohti parempaa oloa. Turun Osuuskaupan toimipaikat ovat olleet sydämellä mukana viemässä Pidä huolta -viestiä eteenpäin”, sanoo viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Karhu Turun Osuuskaupasta.

Kampanjan tuotto ohjataan käytännössä näin:


Sekasin-chat

 

Nuorten mielenterveyttä vahvistava työ:


pidahuolta.fi #pidähuolta #pidahuolta

Lisätiedot:
Minna Karhu, viestintä- ja markkinointijohtaja, Turun Osuuskauppa, 010 764 4013

 

Sekasin-chat
Sekasin-chat on valtakunnallinen laajasti avoinna oleva (ma-pe 9-24, la-su 15-24) 12-29 -vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviytymistä. Palvelu on ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen. Diagnooseja tai lähetteitä ei tarvita – nuoren oma arvio avun tarpeesta riittää. Sekasin-chattia koordinoi Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa eri tavoin, kehitämme jatkuvasti olemassa olevia tukimuotoja ja kokeilemme uusia. Kohtaamme nuoria Sekasin-chatissa, ryhmä-chatissa ja Discord-yhteisössä. Toiminnassa on mukana sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisten lisäksi suuri joukko vapaaehtoistoimijoita. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. 
www.sekasin.fi

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste

– Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste on ennennäkemätön artistien, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteistyöhanke. Tavoitteena on auttaa nuorten akuuttia mielenterveystyötä.

– Hyväntekeväisyyshaasteen keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana kappaleessa on yli 70 suomalaista artistia

– Hankkeen taustalla ovat Toivon Kärki ry:n ja MIELI Suomen Mielenterveys ry. S-ryhmä ja LähiTapiola ovat hyväntekeväisyyshaasteen yhteistyökumppanit ja lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa.

Turun kauppakamarin Kaupan ja palvelun -valiokunta on myöntänyt Turun Osuuskaupalle Vuoden kaupanteko -tunnustuksen vastuullisesta ja innovatiivisesta tavasta edistää kaupan alan houkuttelevuutta.

Koronapandemian sulkiessa ravintoloita ja hotelleja Turun Osuuskaupassa pohdittiin liiketoimintaa aivan uusista näkökulmista. Marketkauppa kävi, tavaratalokauppa hiljeni ja hotelli- ja ravintolatoiminta lähes pysähtyi. Näköpiirissä oli, että lähes 400 matkailu- ja ravitsemiskaupan, liikennemyymäläkaupan sekä tavaratalokaupan parissa työskentelevän työt uhkasivat päättyä. Tarvittiin nopeita, kekseliäitä ja vastuullisia päätöksiä työpaikkojen turvaamiseksi.

– Arvopohjamme mukaisesti meille oli alusta asti selvää, että haluamme välttää henkilöstön lomautukset ja irtisanomiset. Tässä kohtaa osuuskaupan monitoimialaisuus oli valttikorttimme, toimitusjohtaja Antti Heikkinen kertoo.

Vastaus lomautusten ja irtisanomisten välttämiseen löytyi nopeasti marketkaupasta, jossa tarvittiin kipeästi apua, kun asiakasvirrat ja ruoan verkkokaupan volyymit kasvoivat. Pian nelisensataa palvelualan ammattilaista siirtyi nopealla aikataululla työskentelemään market-toimialalle ja kaikkien työpaikat säilyivät. Nyttemmin työntekijät ovat jo osittain päässeet palaamaan omiin tehtäviinsä, mutta osa löysi uuden suunnan uralleen ja jäi pysyvästi kaupan puolelle töihin.

-Monitoimialayrityksenä meillä on mahdollisuus toimia joustavasti ja olen todella kiitollinen siitä, miten henkilökuntamme on pandemian aikana tehnyt vahvaa yhteistyötä yli tiimi- ja toimialarajojen. Olen myös erittäin otettu tästä Vuoden kaupanteko -tunnustuksesta. Se kertoo, että olemme tehneet merkityksellisiä ja oikeita valintoja henkilöstötyössämme, Heikkinen kiittelee.

Turun kauppakamarin Kaupan ja palvelun -valiokunta jakoi tunnustuksen tänä vuonna toista kertaa. Tunnustus jaettiin edellisen kerran vuonna 2019. Tuolloin tunnustus myönnettiin Kauppakeskus Skanssille erityisesti esimerkillisestä ympäristövastuullisuudesta.

Lisätietoja:
Turun Osuuskauppa, toimitusjohtaja Antti Heikkinen, 010 764 4003

Kuvassa kaupan ja palvelun valiokunnan Katarina Katajainen ja Lauri Inna. Tunnustuksen vastaanotti Turun Osuuskaupan viestintä- ja markkinointijohtaja MInna Karhu.

Turun Osuuskaupan uusin ABC-latauspiste on avattu Naantaliin S-marketin yhteyteen. Loppuvuodesta 2022 latauspisteet avattiin Auraan, Prisma Tampereentien, ABC Koulukadun, S-market Vakka-Suomenkadun ja Prisma Loimaan yhteyteen.

Syksyllä avattiin uudet ABC-latausasemat Kustaviin ja Nauvoon Sale myymälöiden yhteyteen sekä Turkuun Original Sokos Hotel Kupittaalle.

ABC-latausasemat löydät myös Prisma Itäharjun, Prisma Länsikeskuksen, Prisma Piispanristin ja S-market Auranlaakson yhteydestä.

Tavoitteena on rakentaa vuoteen 2024 mennessä yli 50 TOK:n toimipaikan yhteyteen sähköautojen latauspisteitä. ABC-latausverkosto rakennetaan Prismojen, S-marketien, Salejen ja Sokos Hotellien yhteyteen lähelle arjen asiointia.

S-ryhmän osuuskaupat alkoivat rakentaa ABC-latausverkostoa keväällä 2021, ja vuoden 2021 loppuun mennessä se oli jo noin 50 latausaseman laajuinen. ABC-latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

S-ryhmän ja Turun Osuuskaupan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuulivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.

ABC-latauksesta saa myös Bonusta jopa 5 prosenttia, ja se kerryttää normaaliin tapaan S-ryhmästä tehtyjen ostosten kuukausittaista bonusostokertymää.

 

Turun Osuuskaupan ABC -latausasemat:

Prisma Itäharju

Prisma Piispanristi

Prisma Länsikeskus

Prisma Tampereentie

Prisma Loimaa

S-market Auranlaakso

Sale Kustavi 

Sale Nauvo

S-market Vakka-Suomenkatu

S-market Naantali

Original Sokos Hotel Kupittaa

ABC Koulukatu

ABC lataus Aura

 

Katso latausohjeet.

Visit Fin­land on lan­see­ran­nut Sus­tai­nable Tra­vel Fin­land -oh­jel­man edis­tä­mään kes­tä­vää mat­kai­lua Suo­mes­sa. Mer­kin saa­neet yri­tyk­set ovat huo­mioi­neet toi­min­nas­saan niin eko­lo­gi­sen, so­si­aa­li­sen, kult­tuu­ri­sen kuin ta­lou­del­li­sen­kin kes­tä­vyy­den. Turun Seurahuone on sitoutunut edistämään kestävää matkailua ja hyväksynyt Visit Finlandin valtakunnalliset kestävän matkailun periaatteet.

– Kestävä matkailu on tärkeä osa liiketoimintaamme. Vastuullisuus on osa toimintatapaamme, lähtien pienistä teoista ja valinnoista ja haluamme kehittyä aina vain kokonaisvaltaisemmaksi vastuullisen matkailun edistäjäksi. Uskomme asiakkaidemme yhä enemmissä määrin arvostavan vastuullisuutta ja turvallisuutta valitessaan majoitus – ja ruokailukohdettaan, sanoo ho­tel­lin­joh­ta­ja Tarja Ja­lo­nen.

Turun Seurahuone avattiin uudistuneena vuonna 2019. Jo uudistustöissä materiaalien ja kiinteistötekniikan hankinnoissa vastuullisuusarvot olivat tärkeä valintakriteeri. Kestävän matkailun kehittämisessä henkilökunnan osaaminen on avainroolissa. Vastuullisuus on toimintatapa lähtien arjen pienistä konkreettisista teoista sekä valinnoista aina suurempiin linjoihin ja päätöksiin asti.

-Käytämme esimerkiksi hanoissa ja suihkuissa veden säästörajoittimia veden virtauksen sääntelyyn. Valaistuksemme on suunniteltu toimimaan energiatehokkaasti. Käyttämämme sähkö on tuulivoimaa ja lämmitysmuotona on kaukolämpö, joka tuotetaan jo nyt 80 % uusiutuvilla energian lähteillä. Huoneissamme on myös energiaa säästävät äärettömän hiljaiset säteilijäjäähdyttimet ja -lämmittimet. Ravintolassamme Gunnarissa sekä aamiaisellamme käytämme mahdollisimman paljon luomu- ja lähituotteita sekä minimoimme hävikin hyvällä suunnittelulla. Gunnar Eatery & Bar on mukana myös ResQ-toiminnassa. Suosimme hankinnoissa ja yhteistyökumppaneina paikallisia toimijoita ja esimerkiksi vastaanoton neitojen kauniit työmekot ovat paikallisen yrityksen MyOlssonin valikoimasta. Ohjaamme vieraitamme vastuulliseen toimintaan huoneessa mm. kierrätysohjein sekä kannustamme ekologiseen liikkumiseen Turussa, tarjoamalla pyöriä lainattavaksi kera parhaiden reitti- sekä menovinkkien, kertovat Tarja ja hotellin ympäristövastaava Henna Hurme.

Sokos Hotelleissa on nyt mahdollista hyvittää yöpymisensä ja aamiaisensa hiilijalanjälki. Hotelliketju on Suomessa alallaan ensimmäinen, joka tarjoaa yksityisasiakkaille kompensaatiomahdollisuuden.

Turun Seurahuoneel­le on ai­em­min myön­net­ty myös kes­tä­vän mat­kai­lun Green Key-merk­ki.

 

Tääl­tä voit lukea lisää Visit Fin­lan­din STF –oh­jel­mas­ta.

 

Visit Fin­land on luo­nut mat­kai­lu­yri­tyk­sil­le ja -alueil­le tar­koi­te­tun kes­tä­vän mat­kai­lun Sus­tai­nable Tra­vel Fin­land -ke­hi­tys­po­lun ja mer­kin, joi­den myötä Visit Turku ja Turku Science Park Oy ovat nyt läh­te­neet yh­des­sä ra­ken­ta­maan Turun seu­dul­le omaa kes­tä­vän mat­kai­lun oh­jel­maa. Ta­voit­tee­na on saada Turun seu­dun mat­kai­lu­yri­tyk­sis­tä vä­hin­tään 51% mu­kaan

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone on vuonna 2019 avautunut aistikas ja eläväinen boutique-hotelli Turun sydämessä. Hotellin sisustus on saanut vaikutteita iloiselta kaksikymmenluvulta hurmaten asiakkaansa yllätyksellisillä yksityiskohdillaan, kuten kalanruotoparketilla ja helmikoristeisilla huonepeileillä. Hotelli kuuluu yksilöllisten Sokos Hotellien muodostamaan Solo by Sokos Hotels -hotelliperheeseen. Turun Seurahuoneella on 140 huonetta, ravintola Gunnar Eatery & Bar, kesäpiha Gunnar Backyard, viisi kokoontumistilaa sekä kuntosali ja sauna. Hotellia operoi Turun Osuuskauppa.

S-ryhmän osuuskauppojen valtakunnallisen ABC-latausverkoston rakentaminen alkoi keväällä 2021, ja vuoden loppuun mennessä se on jo noin 50 latausaseman laajuinen. Turun Osuuskaupan ensimmäinen ABC-latausasema avataan Prisma Itäharjun yhteyteen marraskuussa. Jatkossa ABC-latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla.

ABC-mobiili on myös sähköauton latauksessa totutun helppokäyttöinen. Latauspiste valitaan selkeän numeroinnin perusteella ja asiointi tapahtuu muutenkin samoin kuin polttonesteitä tankattaessa. ABC-mobiili on ainoa tapa maksaa ABC-latausta, joten mitään muita tunnistautumisvälineitä ei tarvita. Uuden ominaisuuden myötä ABC-mobiili on maailman monipuolisin autoilevaa asiakasta palveleva mobiilisovellus.

– ABC-mobiili toimii nimenomaan ABC-lataus-tunnuksilla varustetuilla latausasemilla. Meillä on myös aiemmin käyttöönotettuja, eri yhteistyökumppanien kanssa toteutettuja latausasemia, joissa lataaminen tapahtuu samoin kuin tähänkin asti, ryhmäpäällikkö Rami Kalliomäki Turun Osuuskaupasta kertoo.

Maksu vain ladatusta energiasta

ABC-latauksen hinnoittelussa on tavoitteena siirtyä mahdollisimman pian kilowattituntiperusteiseen hinnoitteluun.

– Avaamme loppuvuoden aikana Prisma Itäharjun latauspisteen lisäksi latausasemat myös Prisma Länsikeskuksen, Prisma Piispanristin sekä tulevan S-market Auranlaakson yhteyteen. Tavoitteenamme on, että kaikissa perus- ja teholatausasemissa on käytössä kilowattituntiperusteinen hinnoittele heti alusta asti tai hyvin pian sen jälkeen.

Hinnoittelu tapahtuu osuuskauppakohtaisesti, joten siinä on alueellisesti vaihtelua, kuten on myös polttonesteiden hinnoissa. Hinnat näkyvät asemakohtaisesti ABC-mobiilista. ABC-latauksesta saa myös Bonusta jopa 5 prosenttia ja se kerryttää normaaliin tapaan S-ryhmästä tehtyjen ostosten kuukausittaista bonusostokertymää.

Verkosto laajenee vauhdilla

ABC-latausverkosto on laajentunut jo useamman alueosuuskaupan alueelle. Turun Osuuskaupan ensimmäinen ABC-latausasema avataan Prisma Itäharjulle marraskuun aikana. Siihen tulee neljä peruslataus- ja kaksi teholatauspistettä.

– Avaamme tänä vuonna Prisma Itäharjun latausaseman lisäksi latausasemat Prisma Länsikeskuksen, Prisma Piispanristin ja tulevan S-market Auranlaakson yhteyteen ja verkoston laajeneminen jatkuu ensi vuoden aikana. Tavoitteenamme on rakentaa vuoteen 2024 mennessä yli 50 toimipaikkansa yhteyteen sähköautojen latauspisteitä. ABC-latausverkosto rakennetaan Prismojen, S-marketien, Salejen ja Sokos Hotellien yhteyteen lähelle arjen asiointia.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

S-ryhmän ja Turun Osuuskaupan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.

ABC-latauksen lisäksi ABC-ketjun tavoitteena on etsiä muitakin kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa.

 

Lisätietoja:
Turun Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö Rami Kalliomäki, puh. 010 764 5769

 

ABC-latausverkoston ajantasainen tilanne ja muuta hyödyllistä tietoa löytyy tästä.