Alkuvuosi on monelle kasvivoittoisemman ruokavalion aikaan. Vegekampanjat ja Vegaanihaaste tuuppasivat kasvipohjaisten tuotteiden myyntiä, kertoo S-markettien myyntidata. Vegaanisten tuotteiden myyntimäärät kasvoivat tammikuussa keskimäärin 15 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Esimerkiksi kasvipohjaiset välipalatuotteet kasvattivat osuuttaan omassa tuoteryhmässään.

Suomen suurimman päivittäistavarakaupan ketjun S-marketin myyntidatan perusteella vegaanisissa tuotteissa nähtiin alkuvuonna selkeää kasvua. Jogurttihyllystä myytävien kasvipohjaisten tuotteiden, kuten soija- ja kauravälipalojen, myyntimäärät kasvoivat yli 30 prosenttia. Välipalatuotteissa vegaanisten vaihtoehtojen osuus koko tuoteryhmässä kasvoi.

Vegaanisten valmisruokien ja kasvijuomien myynti kasvoi yli 10 prosenttia, juustohyllyn vegaanisten vaihtoehtojen myynti noin 20 prosenttia ja kasviproteiinituotteiden noin 40 prosenttia. Kasvivoittoisempi vuoden aloitus näkyi myös muissa tuoteryhmissä. Juuresten, kuivattujen herneiden, papujen ja linssien sekä esimerkiksi vihannessäilykkeiden myynti kasvoi noin 10 prosenttia. Marja- ja hedelmäpakasteissa nousua oli lähes 20 prosenttia.

S-market teki jälleen myös yhteistyötä Vegaanihaasteen kanssa. Tammikuussa järjestettävä kampanja pyrkii arkipäiväistämään vegevaihtoehtoja tarjoamalla muun muassa reseptejä ja vinkkejä. Kasvipohjaisten tuotteiden valitsemista vauhditettiin myös hintakampanjoilla S-marketeissa tammikuussa.

Turun Osuuskaupan S-marketeissa kehitystä on myös näkynyt selvästi.  Yksittäisissä tuotteissa kasvua on ollut havainnoitavissa ja esimerkiksi kaurajuomien ja baristatuotteiden myynti on lisääntynyt merkittävästi. Vegaanisten tuotteiden kappalemyynti on S-marketeissa  kasvanut tammikuussa yli 20 % viime vuoden takaisesta ja myyntieurot kasvaneet yli 25 %. Kokonaisuudessaan vegaanisten tuotteiden nousun osuus muuhun myynnin nousuun on melko suuri.

Hedelmien, vihannesten ja juuresten käyttöön kannustetaan S-ryhmän ruokakaupoissa myös Alle euron hevi -konseptin kautta, jossa satokauden kasvikset maksavat alle euron joko kilohinnaltaan, per rasia, pussi tai kappale.

S-ryhmän tavoitteena on, että vuoden 2030 loppuun mennessä 65 prosenttia kaikesta myydystä ruoasta on kasvipohjaista. Tavoitteena on auttaa asiakkaita syömään yhä kestävämmin, tarjota monipuolisesti vaihtoehtoja sekä edistää kasvipohjaisen ruoan kehitystä ja kasvua.

Tiedotteessa esitetty myyntidata perustuu Suomen suurimman päivittäistavarakauppaketju S-marketin myynteihin tammikuussa 2024. Tietoja on verrattu myyntidataan tammikuulta 2023. Myyntidataa on tarkasteltu volyymin eli kilo- ja litramyynnin mukaan, mikä kuvaa kysyntää.

Turun Osuuskaupan varsinainen kesätyöhaku on tullut päätökseen ja haluammekin kiittää kaikkia lähes 3000 työnhakijaa, jotka olivat kiinnostuneita työskentelystä toimipaikoissamme. Haku erilliseen 15–17-vuotiaille suunnattuun Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyöharjoitteluun käynnistyy vielä 12.2.

Turun Osuuskauppa palkkaa tulevana kesänä yli 500 kesätyöntekijää hakijoiden joukosta, ja kesätyöhaastattelut ovatkin jo täydessä vauhdissa. Osuuskauppa tarjoaa kesätyötehtäviä ympäri Varsinais-Suomea lähes sadassa toimipaikassaan niin kaupoissa, ravintoloissa, hotelleissa, ABC-liikennemyymälöissä kuin S-Pankki-palveluissakin. Kesätyöntekijällä on tärkeä rooli toimipaikan kesäkaupan sujuvuuden kannalta, sillä monet toimialat vilkastuvat kesää kohden ja niissä tarvitaan lisää työkavereita pyörittämään arkea.

Turun Osuuskaupassa kuullaan kesätyöntekijöiden kokemuksia

Kesätyö osuuskaupassa on monelle nuorelle ensimmäinen laatuaan, minkä takia osuuskauppa pyrkiikin satsaamaan erityisen paljon perehdytykseen ja mielekkääseen hakuprosessiin.

”Turun Osuuskaupan henkilöstön työtyytyväisyys on hyvällä tasolla, mikä näkyy myös kesätyöntekijöiden arjessa. Hyvinvoivaan työyhteisöön on mukava tulla myös kesätyöntekijänä töihin, kun tunnelma on vastaanottava ja avoin. Tänä vuonna saimme jo kolmatta vuotta peräkkäin Eezy Flow Oy:n Innostavimmat -tunnustuksen hyvästä työstämme työnantajana, mikä on pitkän kehitystyön tulosta. Tällainen kunnia merkitsee meille todella paljon, ja olemme todella kiitollisia tunnustuksesta”, kertoo Turun Osuuskaupan osaamisen kehittämisen päällikkö Ami Kalliomäki.

Turun Osuuskauppa tutkii vuosittain myös kesätyöntekijöiden omia kokemuksia työstään yleisen työtyytyväisyyden lisäksi, sillä on tärkeää varmistua, että jokainen kokee olonsa tervetulleeksi ja hyväksi toimipaikassaan työskennellessään. Viime kesän Vastuullinen kesäduunitutkimus 2023 osoittaakin, että jopa 91 % tutkimuksen vastaajista voisi suositella Turun Osuuskauppaa kesätyöpaikkana. Samassa tutkimuksessa selvisi, että 92 % vastaajien mielestä kesätöissä oli hyvä työilmapiiri.

Kesätyöntekijöille suunnatusta tutkimuksesta selvisi myös, että 64 % kyselyn vastaajista koki saavansa riittävästi palautetta työstään kesätyöjakson aikana. Työn onnistumisen ja oman työn kehittämisen kannalta on tärkeää, että kesätyöntekijät otettaisiin tulevina kesinä vielä entistä enemmän huomioon palautteenannon yhteydessä. Varsinais-Suomen yhtenä suurimpana kesätyöntekijöiden työllistäjänä osuuskaupalle on tärkeää, että kesätyöntekijöitä kuullaan ja toimintaa kehitetään palautteen perusteella.

”Olemme myös osa Oikotien Vastuullinen  kesäduuni -yhteisöä ja olemme sitoutuneet noudattamaan vastuullisen työnantajan periaatteita. Hyvä kesätyökokemus syntyy erityisesti onnistuneen perehdytyksen ja hakijakokemuksen kautta, joihin pyrimme panostamaan taas tänäkin vuonna”, summaa Kalliomäki.

 

Radisson Blu Marina Palacen hotellinjohtajana on aloittanut Titta-Liina Gustafsson. Titta-Liinalla on pitkä ja monipuolinen kokemus ravintola-, hotelli- ja matkailualalta.

Titta-Liina Gustafssonin kiinnostus matkailu- ja ravitsemiskauppaan on tullut verenperintönä, ja hän on koko ikänsä ollut tavalla tai toisella mukana matkailu- ja ravitsemisbisneksessä.
– Isäni oli matkailualan yrittäjä Kuusamossa. Motellimme Kitkajärven rannalla tarjosi matkailijoille myös erilaisia ohjelmapalveluja, kuten koskenlaskua ja nuotanvetoa. Lisäksi olimme tiiviisti mukana Kuusamon matkailun edistämisessä. Ensimmäiset työvuoteni vietin Rukalla ja Kuusamossa, silloin piipahdin pari vuotta myös Sokos Hotel Kuusamossa, joten minulla on niiltä ajoilta jo pientä tuntumaa S-ryhmään. Matka jatkui sittemmin Helsinkiin, jossa viihdyin useamman vuoden vuosituhannen vaihteen molemmin puolin eri ravintoloissa muun muassa ravintolapäällikkönä. Ravintolavuosien jälkeen siirryin pikkuhiljaa kohti hotellien ja kylpylöiden kiehtovaa maailmaa. Olen muun muassa ollut vetämässä Nokian Edeniä ja Ikaalisten kylpylää. Väliin on mahtunut myös koronavuosien värittämä rupeama akselilla Kuopio- Joensuu-Kajaani. Viimeisimmäksi olen toiminut aluejohtajana Levillä, jossa vastasin Hotelli Panoramasta, Hotelli K5:stä sekä Levi Summit -kokouskeskuksesta, Titta-Liina summaa taustaansa.

Lapista Turkuun

Lapin vuosina Titta-Liina huomasi kuitenkin kaipaavansa kaupunkia ja kulttuurielämää. Ja sitten, kuin tilauksesta, hän näki Radisson Blu Marina Palace Hotelin hotellijohtajan rekrytointi-ilmoituksen.
– Turku kaupunkina on aina puhutellut ja kutsunut minua. Tiesin Radisson Blu Marina Palace Hotelin, sen upean sijainnin ja houkuttelevan kesäterassin Aurajoen rannalla, ja oli saman tien selvää, että haen tätä paikkaa. Olin myös ehtinyt jo jonkin aikaa haaveilla keskusta-asumisesta ja kerrostalokodista. Nämäkin toteutuivat tässä samalla.

Ikonisen hotellin sijainti ja monet mahdollisuudet innostivat

Titta-Liina uskoo vahvasti Turun ja Radisson Blu Marina Palace Hotelin vetovoimaan ja on ottanut uuden tehtävän luottavaisin mielin vastaan.
– Ikoninen, tänä vuonna 50 vuotta täyttävä hotellimme sijaitsee aivan Turun keskustassa, kauniin Aurajoen varrella. Kaikki Turun palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Hotellissa on 184 huonetta, joissa vierailija pääsee viihtymään. Radisson Blu Marina on myös tunnettu tapahtumatalo. Meillä on upeat, muunneltavat puitteet monenlaisten juhlien, kokousten ja tapahtumien järjestämiseen Turun upeimmalla paikalla Aurajokimaisemin.

– On ollut todella kiva tulla Turkuun. Minut on otettu lämpimästi vastaan ja olen aidosti iloinen hotellin hyvästä ilmapiiristä. Odotan innolla myös kesää, golf-kautta sekä mahdollisuutta päästä tutustumaan Turkuun ja sen tarjoamiin kulttuurielämyksiin.

Lisätietoja:
Radisson Blu Marina Palace Hotel, hotellinjohtaja Titta-Liina Gustafsson, puh. 010 764 5026

 

**

 

Radisson Blu -hotellit ovat osa kansainvälistä Radisson Hotel Groupia, jolla on toiminnassa ja rakenteilla yli 1 400 hotellia ympäri maailmaa. Suomen kahdeksan uniikkia ja tyylikästä Radisson Blu -hotellia ovat keskittyneet tarjoamaan ensiluokkaisia hotellielämyksiä ja kansainvälisen huipputason palvelua Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Oulussa sekä Turussa. Teemme jatkuvasti töitä kestävämmän tulevaisuuden puolesta mm. hyvittämällä automaattisesti jokaisen kokouksen ja tapahtuman hiilijalanjäljen sekä tarjoamalla vastuullista ja kaikkia aisteja houkuttelevan ”Good Food” -ruoka- ja juomatarjonnan. Suomen Radisson Blu -hotellit ovat Green Key -ympäristösertifioituja ja mukana useassa palkitussa vastuullisuusohjelmassa kuten Resposible Business ja Hotel Sustainability Basics.

Raisiossa Myllyn kauppakeskuksessa sijaitsevan ravintola Tsikenin uudet itsepalvelukassat nopeuttavat ja helpottavat asiointia. Ravintolasta löytyy uusien itsepalvelukassojen lisäksi edelleen myös perinteinen kassa.

-Kyseessä on pilotti, jonka aikana testaamme, miten voisimme helpottaa ja nopeuttaa asiakkaan asiointia sekä vähentää jonottamista etenkin ruuhka-aikoina. Tavoitteenamme on myös tehdä annoksiin tutustuminen ja tilaaminen asiakkaalle mahdollisimman käteväksi, kertoo ryhmäpäällikkö Timo Hällfors Turun Osuuskaupasta.

Itsepalvelukassalla tilatessasi pystyt rauhassa tutustumaan ravintolan tuotteisiin, valita annoksen monipuolisesta valikoimasta ja tilata annoksen halutessasi esimerkiksi gluteenittomana. Maksu hoituu näppärästi yleisimmillä maksukorteilla ja S-Etukorttia näyttämällä ostoksista saat tuttuun tapaan myös Bonukset. Kun tilaustapahtuma on valmis, saat itsepalvelukassasta numeron, jonka perusteella voit noutaa tilaamasi annokset noutotiskiltä nautittavaksi. Tervetuloa testaamaan!

Tänä jouluna asiakkailla on jälleen mahdollisuus asioida TOK:n Prismoissa laajemmilla aukioloajoilla. Turun alueen Prismat, Itäharju, Mylly ja Länsikeskus avaavat ovensa keskiviikkona 20.12. klo 7 ja palvelevat ympäri vuorokauden jouluaattoon klo 18 asti.

Prisma Loimaa palvelee myös normaalia pidempään 20.-23.12., klo 7- 24.

Piispanristin ja Tampereentien Prismat ovat auki totuttuun tapaan joka päivä 24 h.

Aiempaa laajemmat aukiolot mahdollistavat väljemmän ja turvallisemman asioinnin joulunalusaikana, jolloin ihmisiä on liikkeellä paljon. Kaikki joulunajan aukioloajat voit tarkistaa täältä.

Turun Osuuskauppa laajentaa Turusta tutut ruoan robottikuljetukset Lietoon. Sympaattisten ruokarobottien toimitusalue kattaa kolmen kilometrin säteen Liedon S-marketista. Robottikuljetukset alkavat maanantaina 18.12.2023.

– Meiltä on paljon kyselty, milloin robokuljetukset laajenevat myös Turun ulkopuolelle. Olemme nyt todella innoissamme, kun pääsemme tuomaan robotit Lietoon ihmisiä ilostuttamaan. Kyseessä on täysin uudenlainen, innovatiivinen ja ympäristöystävällinen palvelu, jossa pienet robotit kuljettavat ruoan kaupasta kotiovelle. Robotit ovat toimineet Turun keskusta-alueella nyt puolisen vuotta, ja palaute sekä kokemukset niistä ovat olleet niin rohkaisevia, kehitysjohtaja Arttu Parkkinen Turun Osuuskaupasta kertoo.

Robokuljetukset tilataan S-kaupat-mobiilisovelluksen kautta. Kaupan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Kuljetusta voi seurata sovelluksen kautta reaaliaikaisesti ja asiakas saa lisäksi ilmoituksen puhelimeensa tilauksen saavuttua perille. Asiakas avaa robotin päällä olevan kannen sovelluksen avulla. Robotit toimittavat tilauksia noin kolmen kilometrin säteellä myymälästä.

Robotti käyttää tekoälyä sopivan kuljetusreitin suunnitteluun. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

S-market Liedossa odotetaan jo kovasti robotteja.
– Tosi hienoa, että palveluvalikoimamme laajenee ja saamme omat robotit Lietoon. Uusien robottien myötä meillä on Liedon S-marketissa kattava paketti ruoan verkkokaupan palveluita, kun ruoat voi tilata valmiiksi joko noutolokerikkoon tai pian roboteilla suoraan kotiin, marketpäällikkö Sari Niemi iloitsee.

– Tarjoamalla vaihtoehdon autoon hyppäämiselle pienten ruokaostosten hakemiseksi akkukäyttöiset kuljetusrobotit vähentävät myös ilmansaasteita paikallisesti Liedossa, ja luotamme siihen, että lietolaiset hyötyvät puhtaammasta ilmasta, sanoo Starshipin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Sandra Beaumont.

Lisätietoja:
Turun Osuuskauppa, kehitysjohtaja Arttu Parkkinen, puh. 010 764 3864

Faktoja kuljetusroboteista

Turun Osuuskauppa ja Starship ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen ruoan robottikuljetuksista. Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin kuljetusrobotit toimittavat ostokset myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen.

Kuva: Anssi Vuohelainen

Joulu on jo ovella. Jouluna korostuvat huolenpito ja toisista välittäminen. Kannamme huolta ihmisten hyvinvoinnista tarjoamalla kumppaneidemme kautta tukea yksinäisyyden ehkäisyyn sekä vähävaraisten auttamiseen.

Muistimme tänä vuonna joulukorttien lähettämisen sijaan paikallisia toimijoita. Lahjoitimme varoja Tukenasi ry:n ja Operaatio Ruokakassin toimintaan.

Lahjoituksellamme tuemme Tukenasi ry:n yksinäisyyttä ehkäisevää tukityötä. Työntekijöiden ja vapaaehtoisten tiiviiseen yhteistyöhön perustuvan tukityön keskiössä ovat ensisijaisesti tukea tarvitsevat nuoret ja ikääntyvät. Kokonaisuuteen kuuluu olennaisena osana vapaaehtoistyöntekijät, jotka haluavat antaa oman panoksensa toisten auttamiseksi.

-Kiitos ajankohtaisen tuentarpeen huomioimisesta Turun Osuuskaupalle ja sen jokaiselle omistajalle eli varsin monelle varsinaissuomalaiselle, kiittää toiminnanjohtaja Katja Suominen.

Operaatio Ruokakassin kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. Kaupoistamme jaetaan elintarvikkeita Operaatio Ruokakassille satoja kiloja päivässä. Lisäksi olemme lahjoittaneet toiminnalle joka vuosi suuremman avustuksen. Tällä mahdollistetaan tuhansien ruokakassien toimittaminen vähävaraisille.

-Yhteistyö kanssanne on toiminnallemme monin tavoin erityisen tärkeää sekä elintarvikkeiden että taloudellisen avun osalta. Ja näin joulun alla haluan myös kiittää tuestanne joulun järjestämiseen vähävaraisille perheille. Haluan kiittää siitä, että autatte meitä auttamaan, sanoo Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Julia Lastunen.

Osana S-ryhmää olemme mukana Hyvä Joulumieli -keräyksessä, jonka tuotoilla jaetaan vähävaraisille lapsiperheille lahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti. S-ryhmä lahjoittaa keräykseen 40 000 euroa, minkä lisäksi ruokakauppamme ovat perheille jaettavien lahjakorttien käyttöpaikkoja. Keräys on käynnissä jouluaattoon asti.

Lisätietoa: hyvajoulumieli.fi

Hyviä tekoja ostosreissuilla

Prisman verkkokaupan ja Hope ry:n järjestämässä keräyksessä verkkokaupan asiakkaat saivat taas auttaa tarvitsevia lapsiperheitä antamalla heille joululahjan Hope-yhdistyksen kautta. Kampanjan aikana sai ostaa toivottuja tuotteita ja valita toimitusosoitteeksi Hopen paikallistoimijan. Lapsille ostos tuottaa iloa oman vanhemman paketoimana lahjana. Tänä vuonna lahjoitettiin yli 500 tuotetta enemmän kuin edellisessä keräyksessä kaksi vuotta sitten. Keskimäärin keräykseen tänä vuonna osallistuneet Prisma.fi-asiakkaat hankkivat kolme lahjaa vähävaraisille lapsille ja nuorille.

Turun alueen kaikissa Prismoissa on ollut tänä jouluna mahdollisuus osallistua Joulupuu-keräykseen. Joulupuu-keräyksessä kerätään joululahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille, jotka muuten voivat olla vaarassa jäädä ilman joululahjoja. Lisäksi Prisma Loimaa on ollut mukana paikallisessa Joulukukka yksinäiselle vanhukselle keräyksessä.

Lue lisää: https://joulupuu.org/

Useassa toimipaikassamme on näin joulun alla järjestetty erilaisia tempauksia ja keräyksiä jouluilon jakamiseksi. Yhdessä jaamme hyvää joulumieltä.

Turun Osuuskaupan uusin ABC-latauspiste on avattu Taivassaloon Salen yhteyteen.

Tänä vuonna on myös avattu latausasemat Paraisille S-marketin yhteyteen ja S-market Naantaliin.

Loppuvuodesta 2022 latauspisteet avattiin Auraan, Prisma Tampereentien, ABC Koulukadun, S-market Vakka-Suomenkadun ja Prisma Loimaan yhteyteen.

ABC-latausasemat löydät myös Prisma Itäharjun, Prisma Länsikeskuksen, Prisma Piispanristin, S-market Auranlaakson , Sale Kustavin, Nauvon ja Original Sokos Hotel Kupittaan yhteydestä.

Tavoitteena on rakentaa vuoteen 2024 mennessä yli 50 TOK:n toimipaikan yhteyteen sähköautojen latauspisteitä. ABC-latausverkosto rakennetaan Prismojen, S-marketien, Salejen ja Sokos Hotellien yhteyteen lähelle arjen asiointia.

S-ryhmän osuuskaupat alkoivat rakentaa ABC-latausverkostoa keväällä 2021, ja vuoden 2021 loppuun mennessä se oli jo noin 50 latausaseman laajuinen. ABC-latauksen koko asiointi hoituu ABC-mobiililla.

100-prosenttisesti uusiutuvaa sähköä

S-ryhmän ja Turun Osuuskaupan tavoitteena on olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuodesta 2025 alkaen. Olennainen osa tätä tavoitetta on, että kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuulivoimalla tuotettua sähköä. Näin ollen myös ABC-latauksen käyttäjät ajavat täysin uusiutuvalla sähköllä.

ABC-latauksesta saa myös Bonusta jopa 5 prosenttia, ja se kerryttää normaaliin tapaan S-ryhmästä tehtyjen ostosten kuukausittaista bonusostokertymää.

 

Turun Osuuskaupan ABC -latausasemat:

Prisma Itäharju

Prisma Piispanristi

Prisma Länsikeskus

Prisma Tampereentie

Prisma Loimaa

S-market Auranlaakso

Sale Kustavi 

Sale Nauvo

Sale Taivassalo

S-market Vakka-Suomenkatu

S-market Naantali

Original Sokos Hotel Kupittaa

ABC Koulukatu

ABC lataus Aura

S-market Parainen

 

Katso latausohjeet.

Tee lämmitysöljytilaus jo tänään. S-ryhmässä lämmitysöljyä myyvät alueosuuskaupat. Turun Osuuskaupan öljypalvelu toimittaa lämmitysöljyä koko maahan, poislukien Ahvenanmaalle.

Voit tarkistaa lämmitysöljyn päivän hinnan helposti hintalaskurillamme https://www.toklammitysoljy.fi/fi/

S-Etukortilla saat 0,5% alennuksen polttoöljyn litrahinnasta ja voit maksaa 1-3 erässä.

 

Lämmitysöljyn tilaaminen on helppoa. Se onnistuu:

 

Lisätietoja TOK lämmitysöljyn toimitusehdoista löydät täältä.

 

Polttoöljyä myynnissä myös TOK:n ABC mittarikentillä RaisiossaParaisilla sekä Vehmaalla.

 

Tänä kesänä toimipaikoissamme on ollut apunamme noin 1200 kesätyöntekijää. Koko S-ryhmässä kesätyöntekijöitä oli noin 17 000.

– Olemme yksi Varsinais-Suomen suurimmista työllistäjistä. Tänä kesänä meillä oli parhaimmillaan reilu 3 000 työntekijää samaan aikaan, kun lasketaan yhteen vakituiset työntekijät ja kausityöntekijät. Se on kaikkien aikojen ennätys, kertoo Turun Osuuskaupan henkilöstöjohtaja Terhi Lautkankare.

Kesätyöntekijöiden arki vaihtelee toimipaikoittain. Esimerkiksi ravintoloissa ja ABC-asemilla kesätyöntekijät pääsevät tutustumaan tarjoilemiseen, tilausten ottamiseen ja muuhun salityöskentelyyn. Markettien puolella työ on yleensä hyllytystä tai kassalla asiakkaiden palvelua. 

Innostava työyhteisö ja monipuolinen työ saavat kiitosta

Walo Rooftop Barin kesätyöntekijä Julia kertoo, että työ kattobaarissa on kivan monipuolista, vaikkei hän alaikäisenä pääsekään vielä myyntitiskin taakse. Päivät kuluvat muun muassa hedelmiä pilkkoessa, paikkojen yleisestä siisteydestä huolehtimisessa ja muiden pienten askareiden hoitamisessa.

Arttu puolestaan kuluttaa työpäivänsä S-market Wiklund Herkussa pääasiassa laittamalla tavaraa hyllyyn. Artun lempiosasto on juomaosasto, jossa hän on päässytkin viettämään eniten aikaa.

Kesätyöntekijöiden mukaan paras asia kesätöissä on työyhteisö ja se, miten mutkattomasti se toimii. Vaikka arki toimipaikassa saattaakin olla aika ajoin kiireistä, kannustava ja innostava työilmapiiri auttaa jaksamaan itsekin iloisena työpäivät loppuun saakka.

-Täällä Trattoriassa on tosi paljon nuoria työntekijöitä, joiden kanssa on oikeasti ystävystynyt kesän aikana. Kavereita sai tosi nopeasti ja olemme jopa viettäneet yhdessä aikaa vapaa-ajallakin! kuvailee kesätyöntekijä Taru Trattoria Wiklundin työyhteisöä.

-Parasta täällä Walossa työskentelyssä on työkavereiden huumorintaju. Aina saa nauraa työvuoroissa, eikä yksikään päivä ole tylsä, kertoo puolestaan Julia.

Kesätyöntekijät rikastuttavat työyhteisöä

Kesätyöntekijöitä todella tarvitaan, sillä toimipaikkoja ei saisi ilman heitä pidettyä auki vakituisten työntekijöiden lomaillessa. He ovat korvaamaton apu ja kiitos todellakin kuuluu heille. Myös vielä hetken Turun Osuuskaupan toimitusjohtajana toimiva Antti Heikkinen haluaa lausua kiitoksensa kesätyöntekijöille.

-On ollut kunnia luotsata osuuskauppaa, jossa kesätyöntekijät aidosti viihtyvät. Meille Turun Osuuskaupassa on perustavanlaatuisen tärkeää, että kesätyöntekijät otetaan lämpimästi vastaan heidän aloittaessaan työnsä. Jokaiselle heistä tarjotaan myös asianmukainen perehdytys ja vastaanotto. Täällä kenenkään ei tarvitse pelätä jäävänsä yksin! Iso KIITOS kesätyöntekijöille tästä kesästä.

-Kesätyöntekijät tuovat uusia tuulia toimipaikkojen arkeen. On tärkeää saada alalle uusia tekijöitä, jotka näkevät asiat uusin silmin. Uudet näkökulmat ja kesän työkaverit rikastuttavat monipuolista työtä entisestään, päättää Lautkankare.