Suomisen Maito Oy on Aurassa toimiva pieni yrittäjävetoinen jäätelötehdas, joka valmistaa vastuullisesti tuotettuja Jymy luomujäätelöitä, sekä matalakalorista Jymy Vapaus -jäätelösarjaa noin 10 hengen tiimillä. Vuonna 2014 syntyi ajatus jäätelöstä, jonka valmistamisessa yhtä tärkeää kuin se, mitä siihen laitetaan, on se, mitä siihen ei laiteta.

Jymy oli ensimmäinen Suomessa valmistettu luomujäätelö. Vuonna 2021 Suomisen Maito lanseerasi suomen ensimmäisen hiilinegatiivisen Taivas -jäätelösarjan. Yhteistyö TOK:n kanssa alkoi pian yrityksen 2014 tapahtuneen perustamisen jälkeen ja on jatkunut hyvänä siitä asti.

Jymy jäätelöistä löytyy sekä herkullisia vegaanisia vaihtoehtoja, että Turun ainoan luomumaitotilan, Vennan, lehmien maidosta tehtyjä täyteläisiä kermajäätelöitä. Jäätelöiden valmistusketju on lyhyt ja läpinäkyvä, mikä mahdollistaa puhtaan makunautinnon.

Suomisen Maidolle vastuullisuus on tärkeää. Jymy-jäätelöihin käytettävät raaka-aineet tulevat lähitiloilta. Valmistamisessakaan ei käytetä välikäsiä, vaan jäätelöihin tulevat lisukkeet, esimerkiksi piirakkamuru, tulee itse leivotusta piirakasta. Valmistuksessa ei käytetä väriaineita eikä kemiallisia lisäaineita ja kaikki ainesosat täyttävät tiukat laatu- ja luomukriteerit.

Myös sosiaalinen vastuu otetaan vakavasti. Kotimaassa edistetään tasa-arvoista työelämää tarjoamalla työtä paitsi tuotekehityksen huippuammattilaisille, myös ihmisille, joille työllistyminen on ollut tavallista vaikeampaa. Maailmalla sosiaalista vastuullisuutta edistetään raaka-ainevalinnoissa ja hiilikompensaatiokohteessa. Jäätelöissä käytetyn suklaan laatu varmistetaan etsimällä itse paras laatu ja vastuullinen tuottaja, vaikka maan ääristä.

www.jymy.fi

Kuninkaantien Panimo valmistaa paikallisista raaka-aineista, lähellä tuotettua ja ainoastaan humalalla maustettua tuoretta olutta Piikkiössä, Kaarinassa. Laadun ja korkealuokkaisten oluiden takeena on panimomestari Niko Hurskainen.

Kotimaisen oluen valmistuksen ja kehittämisen saralla tunnetuksi tulleen Hurskaisen osaaminen sekä luovuus näkyy ja maistuu Kuninkaantien Panimon tuotteissa.

-Panimon oluet ovat laadukkaita, pitkään kypsytettyjä käsityöläisoluita, jotka sopivat erinomaisesti nautiskeluun, seurusteluun ja ruokajuomiksi niin arkeen kuin juhlaankin. Oluet tuotetaan ja jalostetaan rakkaudella, osakkaiden talkoovoimin, ainoastaan humalalla maustaen, kuvailee Hurskainen.

Kuninkaantien panimon ensimmäinen tuote oli perinteisiä tsekkiläistyylejä kunnioittava raikas ja kevyt Pilsner Tuorlan Tähti. Toisena valikoimaan tulleen Tuorlan Tumman (saksalaistyylinen tumma lager) inspiraatio tulee 1400-luvulta Kuusiston Piispanlinnan pidoissa nautitusta oluesta. Nykyään panimolla on jo viisi olutta valikoimassaan.

Panimolta on mahdollista saada olutta myös omalla etiketillä. Asiakas voi valita pullotettavan oluen panimon omista oluista. Omalla etiketillä varustettu olut on loistava idea esimerkiksi lahjaksi. Jouluksi panimo tuottaa myös jouluolutta nimeltään Tuorlan JOULU Taival, mikä on joulupöytään sopiva tumma amerikkalaistyyppinen lager.

 

www.kuninkaantienpanimo.fi, @kuninkaantienpanimo

Deli Hylé Oy:n tuotantotilat sijaitsevat Paimiossa. Henkilökuntaa on yrittäjäpariskunnan lisäksi kolme osa-aikaista työntekijää. Yritys valmistaa ja pakkaa take away -tuotteita päivittäistavarakaupoille Sirkiä Deli tuotemerkillä. Pääasiassa yrityksessä pakataan täytettyjä leipiä, patonkeja sekä tehdään annossalaatteja. Lisäksi noin vuoden verran on paistettu roboteilla kebabia, jota menee myös alihankintana usealle asiakkaalle.

-Käytämme mahdollisimman paljon lähialueen tuottajien tuotteita. Esivalmistellut tuoretuotteet tulevat meille naapurista Alitalon Vihanneksesta ja esimerkiksi kebab-vartaat, jotka grillataan itse, tulevat myös tästä läheltä Paimion Palalihalta. Jääsalaatit tulevat Paattisilta ja leipätuotteet Mbakery -leipomolta Turusta, majoneesit tulevat raisiosta ja maustamme ne itse omilla resepteillä, kertoo yrittäjä Jarno Hyle.

Yrityksessä siirryttiin kokonaan keskusliikejakeluun vuonna 2020. Näin kuormitetaan vähemmän ympäristöä, kun tuotteet saadaan yhteiskuljetuksella transbox -laatikoilla marketteihin. Tuotteet valmistetaan illalla ja keskusliikkeet jakelevat ne tuoreina ja raikkaina aamuksi myymälöihin.

Deli Hylé oli ensimmäisiä take away -tuotteiden toimittajia markkinoilla. Yhteistyöalueosuuskauppoja on tällä hetkellä kolme, Turun Osuuskauppa, Suur-Seudun Osuuskauppa sekä Osuuskauppa Hämeenmaa.

-Olemme olleet TOK:n asiakkaana pitkään n. 1990-luvun puolesta välistä asti. Ensin toimimme Mini-Sirkiä nimellä, nyt jatkamme Sirkiä Deli nimellä, jatkaa Hyle.

Hylen pariskunnan omistuksessa yritys on ollut vuodesta 2005.

Alkuun tuotteita tehtiin Turussa Toivolankadulla n. 65 neliön tiloissa kerrostalon alakerrassa. Nyt Deli Hylé toimii Paimiossa n. 750 neliön liha-alan tuotantolaitoksessa.

”Olemme leiponeet makuelämyksiä asiakkaillemme jo yli 70 vuotta. Uuneissamme paistuu herkkuja, joissa maistuvat satakuntalaiset perinteet ja tinkimätön laatu. Laadukkaiden tuotteidemme tärkein resepti ovat aina olleet hyvät raaka-aineet ja leipomoalan parhaiden ammattilaisten taidot.”

Porin Leipä on perheyritys, jonka toimintaa ohjaavat rehtiys, luotettavuus ja ennakkoluulottomuus. Niiden avulla se on saavuttanut asemansa Satakunnan johtavana päivittäistavara- ja suurkeittiötoimittajana. Porin Leivällä on maakunnan monipuolisin leipävalikoima, johon kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita rakastettujen klassikoiden rinnalle. Ruokaleipien lisäksi yrityksessä on erikoistuttu ohuttuotteiden, kuten pitsapohjien valmistukseen sekä pakasteleivontaan.

Porin Leipä aloitti toimintansa vuonna 1947, jolloin yritys valmisti näkkileipää siviilitarpeisiin. 50-luvulla Porin Leipä kasvatti valikoimaansa tuoreiden leipomotuotteiden valmistukseen. 70-luvulla leipomossa myytiin ruisleipää hyvällä menestyksellä ja myös vehnäleivän suosio satakuntalaisissa ruokapöydissä kasvoi. Toiminta laajeni myös yrityskauppojen myötä. 80-luvulla Porin Leipä osti konditoriatoiminnastaan tunnetun Sarpi Oy:n. 90-luvulla investoitiin kuluttajien muuttuvien leipätottumusten mukaisesti uudenlaiseen tuotantoon ja laajennettiin leipomon tiloja.

2000-luvulla leipää ja leivonnaisia leivotaan neljässä vuorossa. Satakunnan lisäksi Porin Leivän tuotteita löytyy lähikaupoista Länsi- ja Etelä-Suomessa, Turun seudulla sekä Pirkanmaalla.

Kankaan Hapankorput valmistaa Yläneellä Pöytyällä käsityönä juureen leivottuja ja kiviarina- ja leivinuunilla paistettuja 100% täysjyvärukiisia hapankorppuja. Yritystä pyörittävät jo toisessa polvessa Eeva Arponen (os. Kangas) ja Ville Arponen. Hapankorppujen valmistus alkoi vuonna 1991 vahingosta. Ruisleipä jäi pistelemättä ja paistossa siitä tulikin ”lokokuorinen”.

Tuores-ruisleipä

Korput leivotaan Etelä-Pohjanmaalta 1800 –luvulta alkujaan peräisin olevaan juureen ilman hiivaa tai lisäaineita ja paistetaan puilla lämpiävässä kiviarinaleivinuunissa. Hapankorppujen raaka-aine, laadukas ruis, on peräisin tilan omilta pelloilta, joita viljelee Pettisen perhe. Kankaan hapankorppujen koukuttavuuden salaisuus piilee aidon suomalaisen ruisleivän juurevassa maussa, jolle kiviarinaleivinuuni antaa omaleimaisen loppusilauksen.

-Vuonna 2015 isäni, Esa oli jo lopettelemassa yritystoimintaa ja siirtymässä pikkuhiljaa eläkkeelle, kun sain mieheni kanssa ajatuksen jatkaa Kankaan Hapankorppujen tarinaa. Päätös yrityksen jatkamisesta syntyi siellä, missä niin monet suomalaiset menestystarinat ovat saaneet alkunsa – saunassa, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Eeva Arponen.

Kankaan Hapankorput toimittaa korppuja ja tuores-ruisleipiä lähialueen S-kauppoihin. Yrityksestä on mahdollista tilata tuotteita myös postitse.

Oy Roberts Ab on yli satavuotias turkulainen perheyritys, jolla on pitkä historia elintarvikealalla. Yrityksen johdossa on jo 5. sukupolvessa Mikko Roberts. Mukana toiminnassa on jo kuudeskin sukupolvi. Yrityksen tuotteisiin kuuluvat hillot, leipomoraaka-aineet sekä erilaiset marjatuotteet.

-Olemme erikoistuneet korkealaatuisiin marjatuotteisiin, joista uusin innovaatiomme on juotava, marjaisa Berrie-sarja, jossa on 8 eri makuvaihtoehtoa, kertoo Mikko Roberts.

Berriet valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Turussa kokonaisista pohjoisen alueen marjoista. Yrityksen laatujärjestelmälle on myönnetty BRC-sertifikaatti.

Berriet ovat helppo ja maistuva vaihtoehto tuoreille marjoille, ovathan marjat kuorineen ja siemenineen meille suomalaisille paras polyfenolien lähde. Tutkitusti marjojen ainutlaatuisuus johtuu niiden väriaineyhdisteistä polyfenoleista. Niiden terveyshyödyt saadaan nauttimalla eri marjoja joka päivä.

-Käyttämämme marjat ovat pohjoisen havumetsävyöhykkeen marjoja. Ne ovat pääosin kotimaisia, satokausista riippuen, jatkaa Roberts.

Oy Roberts Ab toimittaa Berrieitä eri alueosuuskaupoille ympäri Suomen.

-Berrieitä myymme mm. yritysmaailmaan, horeca-, ja julkiselle sektorille, sekä vientiin, mm. Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Roberts Berriet ovat oiva tapa saada koko perhe syömään marjoja joka päivä, ympäri vuoden, päättää Roberts.

Vähätalon tila on perhetila Liedon asemalla ja sen toiminta jatkuu jo neljännessä sukupolvessa. Maatilalla työskentelee tällä hetkellä pääsääntöisesti omistajat Santeri, Jouni ja Jari Vähätalo, mutta usein töissä on mukana muitakin perheenjäseniä.

-Sesonkeina työllistämme myös ulkopuolisia työntekijöitä. Kaikki työ tehdään omien käsien kautta, näin pyrimme varmistamaan parhaan mahdollisen laadun kaikessa tekemisessämme, kertoo neljännen polven viljelijä Santeri Vähätalo.

Perunanviljelyn lisäksi tilalla viljellään monipuolisesti eri kasveja, kuten viljaa, palko- ja öljykasveja, joiden sato menee pääosin tilalla munivien kanojen rehuksi. Ensi keväästä alkaen tilalta alkaa saada myös tankoparsaa, jonka toimittamisesta TOK:n kauppoihinkin on ollut puhetta. Tilalla toimii tilamyymälä, josta voi ostaa tilalla tuotettuja kananmunia, perunaa, tankoparsaa ja muita sesongin herkkuja.

-Kaikki peltomme sijaitsevat aivan tilan läheisyydessä, joten voimme ylpeydellä kertoa, että tuottamamme ruoka on todellista lähiruokaa! Kestävää kehitystä ja ympäristöasioita edistämme mm. monipuolisella peltojen viljelykierrolla ja tilan aurinkoenergialla, jatkaa Vähätalo.

Perunaa tilalla on viljelty sen perustamisesta lähtien. Yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa alkoi, kun Liedon S-market avattiin Liedon keskustaan.

-Viime vuosina olemme toimittaneet etenkin sesonkeina perunoitamme myös muutamiin muihinkin lähialueen S-marketteihin, päättää Vähätalo.

Riihipuoti Oy, Riihipuodin mylly, on perheyritys, joka sijaitsee Pöytyän Riihikoskella. Mylly on toiminut luomumyllynä jo 25 vuotta. Henkilöstöä yrityksessä on 5.

Kaikki myllyn tuotteet on valmistettu kotimaisista, lähituottajien raaka-aineista, jolloin taataan myös lyhyet kuljetusmatkat myllylle. Tuotteet ovat myös luomutuotettuja, lisäaineettomia ja hiutaleet höyryttämättömiä ja esikeittämättömiä.

Riihipuoti ostaa raaka-aineet lähialueiden luomuviljelijöiltä ja jauhaa kivellä/hiutaloi ne yli 30 erilaiseksi kuluttajatuotteeksi. Tuotteet pakataan paperipusseihin ja toimitetaan sen jälkeen kauppoihin, ravintoloihin ja leipomoihin. Tuotteet kulkeutuvat myllyltä eteenpäin noin viikossa jauhatuksesta/hiutaloinnista.

Tuotteita on esitelty suoraan kuluttajille esim. messuilla jo 25 vuotta. Asiakkaat ovat tällöin päässeet maistamaan ja tutustumaan Riihipuodin tuotteisiin ja pyytäneet niitä kauppojen valikoimiin TOK:n henkilökunnalta ja näin yhteistyö osuuskaupan kanssa on alkanut. Yhteistyö TOK:n kanssa onkin jatkunut jo yli 20 vuotta.

Riihipuodilla on maailman monipuolisin myllynmyymälä keskellä Aurajokilaakson kansallismaisemaa, Aurajoen maisematien varrella. Puodin tuotteisiin kuuluu oman myllyn tuotteiden lisäksi myös muita tuotteita, kuten, perinnekaramelleja ja lakritsia. Myymälän uniikista lahjatavaravalikoimasta löytyy taatusti lahja, jollaista ei ihan heti muualta löydy. Keväisin avautuvasta Riihipuodin taimipihasta saa kukkia ja puodista saa tilauksesta myös kukkiensidontapalvelua.

Pirjon Pakari on vuonna 1985 Honkajoella perustettu lähileipomo, joka leipoo uunituoreita herkkuja jokaisen arkeen Raisiossa. Muut pakarin lähileipomot sijaitsevat Honkajoella, Kauhajoella, Seinäjoella, Nurmijärvellä, Ylivieskassa sekä Ylöjärvellä. Jokaisen leipomon lähiseutu inspiroi leipureita sekä tuotekehitystä ja raaka-ainehankinnoissa suositaan kunkin leipomon lähialueen tuottajia. Leipomon tuotteisiin kuuluvat tuoreet ruokaleivät, leivonnaiset sekä sesonkituotteet.

Aidon ja kotimaisesta viljasta leivotun leivän tunnistaa mausta. Pirjon Pakari valmistaa taikinat perinteisillä resepteillä, joissa kunnioitetaan eri maakuntien makutottumuksia. Varsinais-Suomi on inspiroinut leipomon uusinta tuotetta, Riivi-Kipparia. Se on Riivi-tuoteperheeseen kehitelty halkaistu saaristolaisleipä. Ammattitaitoiset leipurit leipovat herkulliset leivät käsityönä, joka takaa ainutlaatuisen ja herkullisen lopputuloksen. Terveellisyys näkyy leipomon tuotteissa kuidun määrässä, täysjyväviljojen käytössä ja pellavan omega-3 rasvahapoissa.

Pirjo Pakari leipoo myös Hannun 100% Gluteeniton –merkillä luontaisesti gluteenittomia leipomotuotteita. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan herkällä korvalla, kun yrityksessä luodaan uusia perinteitä gluteenittomaan leivontaan. Uusimpia leipiä gluteenittomien leipien valikoimassa on rannikolle sopiva gluteeniton Viikinki –saaristolaisjälkiuunipala.

Hyvä yhteishenki on yritykselle iso voimavara ja onkin tärkeää, että työntekijät ovat tyytyväisiä ja voivat hyvin työssään. Hyvä työilmapiiri ja motivoitunut henkilökunta luo puitteet myös parhaalle leivälle. Asiakkaita halutaan palvella mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti. Tämän ajatuksen innoittamana Pirjon Pakari avasi vuonna 2017 kuluttajille verkkokaupan, jonka kautta asiakkaat voivat tilata tuotteita lähimpään Matkahuollon noutopisteeseen ympäri Suomen.

Tuoreita raaka-aineita, aitoa lihaa ja laadukasta suomalaista kotiruokaa jo neljässä sukupolvessa.

Palvimestarit MM Oy on liha-alan perheyritys, joka panostaa tuotteissaan makuun, tuoreisiin raaka-aineisiin sekä käsityönä tehtyyn laadukkaaseen, aitoon ja oikeaan ruokaan. Palvimestarit ovat palvanneet lihaa jo neljässä sukupolvessa. Sukusaagan aloitti vuonna 1895 syntynyt Iivari Mattila, joka nuoreksi mieheksi vartuttuaan aloitti palvaamisen kotonaan ja kävi myymässä valmiita tuotteita toreilla.

Iivarin poika Kalle Mattila perusti vuonna 1948 Huittisten Lihapojat Oy:n. Lihapoikiin palkattiin myös Kallen poika Markku, joka vuonna 2000 perusti nykyisen yrityksen Alastarossa. Jarkko Mattila, Markun poika, aloitti työskentelyn Palvimestareissa vuonna 2014.

-Tiedämme käyttämiemme raaka-aineiden alkuperän ja niiden laatu on aina ensiluokkaista. Myös ekologiset arvot ovat meille tärkeitä, kertoo Jarkko Mattila.

Palvimestareiden tuoteskaala on laaja. Yrityksen päätuotekategoriaan kuuluvat erilaiset kokolihavalmisteet, leikkelemakkarat ja maksatuotteet sekä ruokamakkarat.

-Tarkkaan valituista resepteistämme löytyy niin vanhoja, perinteitä kunnioittavia herkkuja kuin uusia tuulia noudattavia tulevia klassikoita. Meille on tärkeää vastata asiakkaiden toiveisiin ja tarjota heille jatkuvasti uusia makuelämyksiä. Olemmekin panostaneet myös erikoisruokavalioihin ja leipomotuotteisiin. Tämän hetken suosikeiksemme ovat nousseet uunikinkku, vegaanin kasvispihvi sekä lihapiirakka, jatkaa Mattila.

Palvimestareiden toimitilat sijaitsevat Alastarolla, Loimaalla, mutta yrityksen toiminta-alue on koko Suomi.

-Palvelutiskituotteitamme myydään niin kauppahalleissa ja herkkukaupoissa kuin hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissakin. Kuluttajapakattuja tuotteitamme saa päivittäistavarakaupoista valtakunnallisesti. Asiakaskuntaamme kuuluvat myös ammattikokit ja -keittiöt sekä ravintolat.

Asiakaspalvelu on ollut aina Palvimestareissa avainasemassa. Tänä päivänä perinteisten lihaherkkujen rinnalle on noussut voimakkaasti myös uudet maut sekä erikoistuotteet – ruuan maku ja laatu kulkevat aina ensisijaisina tärkeysjärjestyksessä.

-Tärkein voimavaramme on aina ollut sitoutunut henkilökuntamme. Kaikki 40 työntekijäämme, edustajat, myyjät sekä Alastaron keittiöissä hääräävät ruoka-alan ammattilaiset ovatkin osa Mattilan perhettä, päättää Mattila.