Suomalaiseen tapaan tehty tapas eli sapas on hyvä vaihtoehto vaikka illanistujaisiin tai juhlien alkupaloiksi. Valmistele sapakset etukäteen, niin pääset juhlien alkaessa helpommalla.
-
Kuinka monelle 4:lle
-
Valmistusaika: 20 min
-
Vaikeusaste: helppo
1) Kulman Keittiön kylmäsavulohi-katkaraputäytettä saaristolaisleipäsipseillä
½ saaristolaisleipä
300 g Kulman Keittiön kylmäsavulohi-katkaraputäytettä
mustapippuria
Leikkaa saaristolaisleivästä ohuita siivuja. Paista joko pannulla tai 180-asteisessa uunissa rapeiksi (5 min). Laita kylmäsavulohi-katkaraputäytettä lusikalla paahdetun leipäviipaleen päälle. Koristele tillillä.
2) Kulman Keittiön pastramia ruisnapilla, piparjuuri-ranskankermaa ja pikkelöityjä karpaloita
1 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
suolaa
1 kanelitanko
2 neilikkaa
2 dl tuoreita tai pakastettuja karpaloita
2 rkl piparjuuritahnaa
1 dl ranskankermaa
suolaa
pippuria
200 g Kulman Keittiön pastramia
100 g ruisnappeja
Kiehauta omenaviinietikka, sokeri, suola, kanelitanko ja neilikat pienessä kattilassa ja kaada karpaloiden päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa mieluusti yön yli. Sekoita piparjuuritahna ranskankermaan ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kokoa ruisnapeille ensin nokare piparjuuri-ranskankermaa, sitten pastramia ja karpaloita.
3) Graavisiika- ja mummonkurkkurullat
300 g avomaankurkkua
½ dl etikkaa
½ dl sokeria
¾ dl vettä
200 g graavisiikaa
50 g siian mätiä
tilliä
Leikkaa avomaankurkut ohuiksi siivuiksi pitkittäin. Keitä mausteliemi etikasta, sokerista ja vedestä. Kaada liemi kurkkujen päälle, sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti. Laita kurkut leikkuulaudalle ja levitä päälle graavisiian viipaleita niin, että kurkku lähes peittyy. Kierrä rullalle, tarjoile pystyyn nostettuna ja mädillä sekä tillillä koristeltuna.