8.7.2016
S-ryhmän vähittäiskaupan hankintajohtaja Jari Simolin todistaa tutkija Andy Hallin puolesta Bangkokissa tiistaina 12.7. Kyseessä on Natural Fruitin nostama neljättä vuotta jatkunut oikeusjuttu, jota on kansainvälisesti pidetty ihmisoikeuspuolustajan häirintänä.
Finnwatchin maaliskuussa 2013 julkaisema raportti paljasti epäkohtia ananasmehutiivisteen tuotanto-oloista Thaimaassa. Yhtä raportin keskeistä tekijää, brittiläistä lakimies Andy Hallia syytetään muun muassa kunnianloukkauksesta, jota Thaimaassa pidetään erittäin vakavana rikkomuksena.
Raportin mukaan mehun raaka-ainetta valmistanutta Natural Fruit -tehdasta epäiltiin vakavista työelämän oikeuksien loukkauksista. Selvityksen tulokset johtivat välittömiin toimiin myös Suomessa, sillä kyseisiä mehutiivisteitä käytettiin myös esimerkiksi S-ryhmän Rainbow-ananasmehussa.
S-ryhmän osalta Finnwatchin esiin nostamat epäkohdat johtivat mm. siihen, että thaimaalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa ryhdyttiin tarkemmin selvittämään, miten vastuullisuusasioiden valvontaa ja työntekijöiden oikeuksien toteutumista voidaan yhdessä kehittää aiempaa pidemmälle.
– Thaimaan kokemuksen kautta olemme muun muassa uudistaneet sopimusvaatimuksiamme sekä laajentaneet riskienarviointeja ja valvontavaatimuksia itse tuotteesta sen riskimaissa tuotettuihin raaka-aineisiin, SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoo.
Avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä ei saa rangaista
Finnwatchin ja muiden kansalaisjärjestöjen tekemä työ on äärettömän arvokasta. Avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen hankintaketjuihin vaatii tutkimusta ja asioiden selvittämistä perin pohjin.
– Puolustuksen todistajana S-ryhmä haluaa tukea kansalaisyhteiskunnan toimintaa. On myös yritysten etu, että kansalaisyhteiskunta toimii. Oikeusprosessin sijaan ongelmia on ensisijaisesti pyrittävä ratkaisemaan avoimuudella ja vuoropuhelulla, Rankinen jatkaa.
Eurooppalaisten yritysten vastuullisuusverkosto BSCI on antanut Andy Hallin tapauksesta oman kannanottonsa, jonka mukaan oikeusprosessi tulisi keskeyttää. Myös S-ryhmän kanta oikeusjuttuun on yksiselitteinen. Ei ole hyväksyttävää, että läpinäkyvyyden lisäämisestä rangaistaan.
S-ryhmästä hankintajohtaja Jari Simolin ja vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen ovat mukana paikanpäällä Thaimaassa. Kerromme matkakokemuksista ja oikeudenkäynnin vaikutuksista lisää syksymmällä.
Lue lisää aiheesta:
17.12.2024 | Paikallisia uutisia
13.12.2024 | Paikallisia uutisia