Lähituottaja: Alitalo


26.5.2021

Ulla-Maija Alitalo perusti Alitalon Puutarha –nimisen avoimen yhtiön 80-luvulla. Pian myös hänen miehensä Mikko Alitalo tuli yritystoimintaan mukaan. Alitalot ovat pyörittäneet Paimiossa sekä Alitalon Vihannes Oy:ta että Alitalon Puutarhan Mehuasemaa.

Alitalon Vihannes Oy:n yhteistyö TOK:n kanssa alkoi jo 2000-luvun alkupuolella, kun yritys toimitti tuotteitaan TOK:n hotelleille ja ravintoloille. Yhteistyö tiivistyi entisestään, kun Kulman Keittiön konseptia alettiin kehittää vuonna 2015. Tänä päivänä Alitalon Vihanneksen salaattipohjia voi löytää useista Kulman Keittiön tuotteista. Alitalon Puutarhan Mehuaseman yhteistyö TOK:n kanssa alkoi vuonna 2015, jolloin mehuja tuotiin kauppoihin Kulman Keittiöstä- tuotemerkillä. Vuonna 2018 tuotevalikoima laajeni, kun mukaan tuli myös perinteinen kotisima.

Alitalon Vihannes Oy

Alitalon Vihannes Oy on paimiolainen perheyritys, joka valmistaa erilaisia salaatti- ja kasvissekoituksia ravintoloiden, vähittäiskauppojen ja suurkeittiöiden tarpeisiin. Alitalon Vihannes on perustettu vuonna 1997 ja tänä päivänä se toimii jo toisessa polvessa työllistäen 12 vakituista työntekijää. Yrityksessä pyritään mahdollisuuksien mukaan suosimaan paikallisia tuottajia, jolloin raaka-aineiden kuljetusmatkat ovat mahdollisimman lyhyitä. Kaikki toiminnassa syntyvä kasvisjäte kompostoidaan omassa kompostointilaitoksessa, josta lopputuotteena syntyy maanparannuskompostia. Näin vältetään jätteen kuljettaminen käsittelylaitoksiin.

Raaka-aineet saapuvat tilalle päivittäin, ja niistä valmistetaan juuri asiakkaiden toiveiden mukaisia tuotteita. Aamulla valmistetut tuotteet ovat asiakkailla vielä samana päivänä, joten asiakkaat saavat aina varmasti tuoreita ja korkealaatuisia tuotteita.

Satu Alitalo

Alitalon Puutarhan Mehuasema

Alitalon Puutarhan Mehuasema on jo vuodesta 1989 puristanut lähialueen asukkaiden omista omenoista mehua asiakkaiden omaan käyttöön. Ja lisäksi se ostaa paikallisilta viljelijöiltä omenaa ja mansikkaa, joista valmistaa mehua myyntiin. Kevätkuukausina asemalla valmistetaan myös perinteistä kotisimaa.

Omistajapariskunta Mikko ja Ulla-Maija Alitalo ovat mehuaseman ainoat vakituiset työntekijät, mutta sesonkiaikaan on lisäksi kaksi muuta työntekijää. Toiminnasta syntyvä puristusjäte kompostoidaan aseman omassa käsittelylaitoksessa ja lopputuotteena syntyy maanparannuskompostia. Näin vältetään turhaa kuljetusta käsittelylaitoksiin. Raaka-aineet tulevat mehuasemalle paikallisilta viljelijöiltä. Raaka-aine rouhitaan ja puristetaan kylmäpuristamalla mehuksi, jonka jälkeen se siirretään pastöroinnin kautta pullotettavaksi.