Landeli Group on kotimainen ruokatalo, joka toimii neljällä korkeasta laadusta tunnetulla tuotemerkillä: Partanen, Maalaistuote Vataja, Pajuniemi ja Korpela.

Liedossa Partasella tiedetään, miten tuoretta lihaa käsitellään, leikataan ja jatkojalostetaan – oikeaa pakkaamista unohtamatta. Vuonna 1995 perustetun lihatukun valikoimasta löytyvät korkealaatuiset ja perinteiset lihavalmisteet vähittäiskaupan ja Horecan tarpeisiin yli 25 vuoden kokemuksella.

Partasella työskentelee 50 liha-alan ammattilaista. Vuonna 2019 Landeli Group Oy:n liikevaihto oli noin 40 miljoona euroa, josta Partasen osuus oli noin 85 %.

-Raaka-aineet hankimme mahdollisuuksien mukaan läheltä. Arvostamme tekemisessämme kotimaista lihaa. Leikkaamme sikaa, nautaa, hirveä ja peuraa. Partasella toimintaamme ohjaavat laatustandardit FSSC 22000 ja piakkoin saatava BRC standardi. Ympäristöystävällistä tekemistä ohjaamme ympäristöjärjestelmä ISO 14000 avulla, kertoo myyntipäällikkö Roope Lahdenperä.

Yritys omaa pitkät perinteet ja yhteistyön Turun Osuuskaupan kanssa. Partasen mukaan on ilo tarjota paikallisia, laadukkaita lihatuotteita alueen laatutietoisille kuluttajille.

 

Mannerjärven Puutarha Oy sijaitsee Maskussa. Puutarhan historia ulottuu 1950-luvulle, jolloin tilalle rakennettiin pieni kasvihuone navetan taakse. Vuonna 1959 aloitettiin kasvihuoneviljely, jolloin harrastus muuttui ammatiksi. Tällä hetkellä yrityksen pinta-ala on jo 4500 neliötä ja se työllistää sesonkiaikoina seitsemän työntekijää yrittäjän lisäksi.

-Yritys on erikoistunut eriväristen ja -kokoisten tomaattien viljelyyn kasvihuoneissa. Keräämme tomaatit kaksi kertaa viikossa punaisina, jolloin maku on parhaimmillaan. Tilallamme ei ole talviviljelyä, kertoo yrittäjä Timo Mannerjärvi.

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys otetaan huomioon yrityksen toiminnassa.

-Emme käytä kemiallisia torjunta-aineita. Tomaattien pölytyksen hoitavat kimalaiset, ja tuholaisten torjunnassa käytämme ainoastaan biologista torjuntaa. Kasvihuoneemme lämpiävät kotimaisella puupelletillä ja näin olemme osaltamme pienentämässä yrityksen hiilijalanjälkeä. Pakkauksissa olemme siirtyneet osittain kartonkirasioihin ja muovirasiamme ovat kierrätettäviä, Mannerjärvi jatkaa.

Mannerjärven Puutarha Oy on auditoitu, sillä on Kotimaiset Kasvikset ry:n myöntämä sirkkalehtimerkki, joka takaa tuotteiden kotimaisuuden.

Tila ostaa valmiit taimet taimikasvattajalta Korsnäsistä ja ne istutetaan helmi/maaliskuun vaihteessa. Ensimmäiset miniluumutomaatit kypsyvät huhtikuussa ja satoa kerätään lokakuun lopulle saakka

-Emme viljele talvella suurten sähkö-ja lämmityskustannusten takia, Mannerjärvi toteaa.

Yhteistyö TOK:n kanssa alkoi yli 20 vuotta sitten, jolloin tehtiin ensimmäiset toimitukset Naantalin S-market Merituuleen. Asiakkaina on tällä hetkellä 16 S-ryhmän kauppaa.

-Kuljetamme tomaatit itse suoraan kauppoihin ilman välikäsiä. Näin taataan tuoreus ja säilyvyys, Mannerjärvi hymyilee.

Kaarlo Kanin salaatit ja yrtit, nuo vihreät herkut, viljelee Oksasen Puutarha Oy Paattisilla ja Oripäässä. Viljelijä ja hallituksen puheenjohtaja on Juha Oksanen. Salaatit ja yrtit viljellään, myydään ja pakataan noin 50 ihmisen voimin. Yritys viljelee puutarhoissaan vuosittain noin 12 miljoonaa salaattia ja yrttiä ja tuottaakin noin 15 % koko Suomen ruukkuvihanneksista.

Oksasen Puutarhan tarina alkoi 1970-luvun alkupuolella, jolloin Iiris ja Kauko Oksanen ostivat tomaattiviljelyyn keskittyneen Koiviston tilan Paattisilta. Viljelykasvi vaihtui jo vuonna 1973 keräsalaattiin, jonka viljelyä lisättiin nopeasti. keräsalaatti säilyi päätuotteena aina vuoteen 1989, jolloin tuotantoon tuli ruukkusalaatti. Lehtisalaatin perässä seurasivat muut salaattilajikkeet, kuten tammenlehti-, Lollo Rosso- sekä jää- ja roomansalaatti. Nykyään valikoimaan kuuluu vielä makea frisée –salaatti.

Oksasen Puutarhalla on vuosittain uusittava hyvien tuotantotapojen GLOBALG.A.P.-sertifikaatti, mikä kertoo jatkuvasta panostuksesta vastuulliseen yritystoimintaan.

-Olemme esimerkiksi siirtyneet käyttämään puutarhoissamme uusiutuvaa biopolttoainetta sekä ekologista vesivoimalla tuotettua sähköenergiaa. Nyt myös viljelemme salaatit ja yrtit täysin maatuvassa paperiruukussa. Vähensimme muovin käyttöä noin 32 tonnia vuodessa luopumalla muovisesta viljelyruukusta. Käytämme myös biologista torjuntaa kasvitautien ja tuholaisten torjunnassa. Ostamme ekologisesti tuotettua sähköenergiaa ja pyrimme tekemään kestäviä valintoja viljelyssämme, kertoo Juha Oksanen.

Yhteistyö TOK:n kanssa on jatkunut jo kymmeniä vuosia.

-Olemme toimittaneet salaatteja ja yrttejä Turun alueen kauppoihin 80-luvulta alkaen, mutta yhteistyö on syventynyt jatkuvasti. Nyt kaupat saavat tilata sähköisesti suoraan puutarhalta tuoreita salaatteja ja yrttejä, päättää Oksanen.

Arctic Milk on perinteikäs meijeri, joka perustettiin Ypäjällä vuonna 2010. Yhtiön ykköstuotteen leipäjuuston valmistus on kuitenkin peräisin jo toimitusjohtajan isoäidin ajoilta, 1930-luvulta, jolloin Hilda poikineen teki juustoa Haapavedellä. Arctic Milkin monipuoliset meijerituotteet valmistuvat suvun perinteisin menetelmin juustomestari Juha Lundströmin johdolla.

Toiminnan kasvaessa voimakkaasti meijerituotanto siirtyi keväällä 2017 Kiuruvedeltä  Forssan moderneihin tiloihin. Maito kerätään lähialueen tiloilta Loimaan ja Forssan seudulta. Valio suorittaa keräilyn ja toimittaa maidon suoraan keräilyreitiltä meijerille. Tuore maito pastöroidaan ja siitä alkaa tuotteiden kuten leipäjuuston valmistus. Päivän aikana valmistetut tuotteet pakataan, keräillään kuormiksi ja toimitetaan Inex Turun terminaaliin. Seuraavana päivänä tuote onkin sitten kaupan hyllyssä. Tilaus-, toimitus- ja laskutusketju on sähköinen. Turun Osuuskaupan kanssa Arctic Milk on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2014.

Meijerin valikoimaan kuuluu päätuotteena leipäjuusto eri variaatioineen, muna-, maito- ja piimäjuustot sekä cheddarit ja maustetut, kovat kermajuustot. Kasvavana tuotteena on homogenoimattomasta täysmaidosta valmistettu vanhanajan viili. Kausituotteita löytyy jouluksi, pääsiäiseksi ja juhannukseksi. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä.

Uudessa meijerissä prosessienergia tuotetaan nestekaasulla.  Kesällä 2020 kiinteistön katolle asennettiin aurinkovoimala sähkön tuottoon.

-Uusi pakkauslinjamme käyttää aiempaa 14 % vähemmän muovia. Juustonvalmistuksessa syntyvä hera käytetään lähiseudun sikalassa possujen rehuna. Loppuvuodesta 2020 saimme laitoksen elintarviketurvallisuusjärjestelmälle FSSC 22000 sertifikaatin. Järjestelmä edellyttää jatkuvaa parantamista, kertoo Lundström.

Sauvon Säilyke Oy on vuodesta 1962 toiminut perheyritys, joka sijaitsee Piikkiössä. Tehtaan juuret johtavat 1962 Sauvoon, jossa Toivo Saurén yhdessä kolmen paikallisen tuottajan kanssa alkoi säilöä kurkkuja vaatimattomasti vanhassa meijerissä. Vuonna 1966 toiminta siirtyi Piikkiöön. Tehtaalla valmistetaan kurkku-, punajuuri-, sieni, – ja vihannessäilykkeitä.  Sauvon tuotteiden resepti on pysynyt perhesalaisuutena näistä ajoista asti. Omien tuotteiden lisäksi yritys valmistaa tuotteita myös muille yrityksille näiden omilla resepteillä. Yrityksessä työskentelee ympäri vuoden n. 35 työntekijää ja kiireisimmän satokauden aikana työntekijämäärä yli kaksinkertaistuu.

– Teemme omalta osaltamme parhaamme, että käsityö ja kotimaisuus pysyvät lähellä elintarvikkeiden valmistuksessa. Uskomme, että erityinen huolenpito raaka-aineiden jalostuksessa erottaa tuotteemme muista. Vahvuutemme ovat lähellä tuotetut tuoreet, puhtaat raaka-aineet, joista valmistamme suomalaisella osaamisella ja perinteisellä reseptillä parhaita tuotteita. Käytössämme on ISO 22000 laatujärjestelmä, jonka avulla varmistamme tuotteidemme turvallisuuden ja korkean laadun. Raaka-aineet hankimme sopimustuottajilta lähialueilta Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Tämä on siis todellista lähiruokaa, koska pääosa raaka-aineista tulee 100 km säteeltä, sanoo toimitusjohtaja Tom Saurén.

Tänä päivänä Sauvon Säilyke Oy on suomen suurin vihannessäilykkeiden valmistaja jalostaen tuhansia tonneja niin kurkkuja, punajuuria, sieniä kuin muitakin vihanneksia sopimusviljelyksiltä.

– Jo alusta saakka olemme tehneet yhteistyötä alueen osuuskauppojen kanssa. Piikkiössä Pikos ja Sauvon Säilyke sijaitsivat aikoinaan kadun vastakkaisilla puolilla, kertoo Saurén.

Huskon Savukalatukku Oy perustettiin vuonna 1985 Sebastian Huskon ajatuksesta valmistaa täydellistä savukalaa. Tuotteiden valmistuskaava löysi nykyisen muotonsa vuosikymmenen kehityksen tuloksena. Kaikki tuotteet noudattavat edelleen alkuperäistä kaavaa ja kehitystä jatketaan uusien tuotteiden ja tuotantolaitteiden osalta.  Yritys sijaitsee Liedossa aivan Turun kupeessa ja palvelee asiakkaita kaikkialla Suomessa. Tällä hetkellä yrityksen valikoimiin kuuluu noin 50 erilaista savu- ja loimukalatuotetta.

Gregor Husko

-Savustamomme käyttää ainoastaan perinteisiä savustus- ja loimutusmenetelmiä tuotteiden valmistuksessa. Olemme kieltäytyneet sähkön ja nesteiden käytöstä savustusmenetelmässämme, ja harmaaleppä on savustuksemme raaka-aine. Perheyrityksen perinteet juontavat yli 20 vuoden taakse. Jatkuvan tuotekehittelyn ja kontrollin ansiosta pystymme vastaamaan jatkuviin haasteisiin ja toimittamaan vain parasta tuoretta ja laadukasta kalaa asiakkaillemme, kertoo Gregor Husko.

Ronni Husko

Huskon Savukalatukku Oy:n ja Turun Osuuskaupan yhteistyö juontaa juurensa vuoteen 2006, jolloin yritys oli n. kymmenen kertaa pienempi kuin nyt.

-Siitä hetkestä asti olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä TOK:n kanssa. Pystymme jatkuvan tuotekehittelyn avulla tarjoamaan uusia ideoita ja tuotteita. Mikäli meiltä ovat ideat loppuneet, sieltä päästä on tullut myös ideoita, joita olemme saaneet kehitellä omalla tutulla tyylillämme. Kuljetusten ja toimitusrytmien suhteen olemme olleet aina joustavia, joten kalatilaukset ovat hoituneet myös nopeammallakin aikataululla. Kaikin puolin toimivaa yhteistyökumppanuutta on vaikeaa löytää, mutta kun sen löytää niin siitä ei halua luopua. Tästä syystä uskomme ja toivomme, että yhteistyömme voisi jatkua vielä pitkään, sanoo Husko.

Hoviherkun leipomo on pieni perheyritys Kaarinan Hovirinnassa, jossa työskentelee omistajaperheen lisäksi yksi leipuri.

-Leivomme maanantaista lauantaihin joka päivä tuoretta leipää, sämpylöitä sekä pullaa ja toimitamme ne kauppoihin heti aamulla. Kaikki tuotteemme ovat käsin leivottuja kotimaisista jauhoista, kertoo Hoviherkun Marjo Aartti.

Leipomo pyrkii mahdollisuuksien mukaan käyttämään tuotteissaan vain kotimaisia raaka-aineita.

-Leivissämme on rapea kuori, jonka sisällä on pehmeä sisus ja löydät ne Prismojen sekä S-Markettien paperipussileipien hyllystä, Aartti opastaa.

Leipomo on perustettu vuonna 2017 ja alusta lähtien se on toimittanut tuotteita TOK: n myymälöihin.

-Johtuen aikaisemmasta työhistoriastani myymäläleipomossa, ajattelin, että leipämme voisivat mennä kaupaksi myymälöissäkin ja otin yhteyttä Turun osuuskauppaan ja siitä se yhteistyö lähti toimimaan melko nopeasti ensin muutamalla myymälällä ja sen jälkeen myymälöiden määrä on noussut yhdeksään, Aartti päättää.

Martin Kala Oy on palveleva kalatukkuliike Turun Runosmäessä ja se on toiminut jo yli 60 vuoden ajan.

Silakan ja suomukalojen fileointi muodostaa yrityksen pääasiallisen tuotantotoiminnan. Lisäksi yritys valmistaa lipeäkalaa joulusesonkiin. Turun toimipisteessä työskentelee noin 25 henkeä.

-Olemme vastuullinen kala-alan toimija. Yrityksen saamat MSC- ja ASC- sertifikaatit painottavat sekä ekologista että sosiaalista kestävyyttä. Lisäksi yrityksessä etsitään jatkuvasti uusia tapoja kehittää toimintaa ympäristön näkökulmasta. MSC-tarkoittaa vastuullisesti pyydettyä kalaa ja ASC-vastuullisesti kasvatettua kalaa. Kaikki myymämme silakka on MSC-sertifioitua, kertoo tehdaspäällikkö Jari Multanen.

Raaka-aineet yrityksen tuotantoon pyydetään Selkämereltä ja Saaristomereltä ja tuotteiden fileointi tapahtuu Runosmäessä. Valmiit tuoreet tuotteet kuljetetaan Martin Kalan omalla jakelulla TOK:n myymälöihin Turun alueella.

Yhteistyö TOK:n kanssa on alkanut jo 1950-luvulla. Tuolloin Martin Kalasta myytiin kokonaista silakkaa ja suomukaloja maakuntaosuuskauppoihin. Tukkukauppaa TOK:n kalaosaston kanssa on tehty sen alkuajoista asti. Yhteistyö vähittäiskaupan osalta alkoi 1980-luvulla.

Sarkalan Sipulit on perhetila, joka sijaitsee Liedossa. Toimintansa se on aloittanut vuonna 1996 ja toiminut nimellä Sarkalan Sipulit vuodesta 2017 lähtien. Tilalla kasvatetaan sipuleita: kelta-, puna- ja valkosipuleita.

– Aikaisemmin vanhempani tuottivat omilla nimillään sipulia, mutta kun itse jatkoin tilan kehittämistä, otin Sarkalan Sipulit nimen käyttöön, kertoo Tero Sarkala Sarkalan Sipuleista.

-Tilallamme sipulit pakataan asiakkaille valmiisiin pakkauksiin ja toimitetaan TOK:n kauppoihin. Tilallamme työskentelee minun lisäksi äitini sekä puoliso auttaa kiiretilanteissa

Sarkalan Sipulit haluaa toimia mahdollisimman vastuullisesti ja tila kuuluukin IP-sertifiointijärjestelmään parhaan mahdollisen laadun varmistamiseksi. Lisäksi tilalla on käytössä viljelymenetelmiä, joilla pyritään sitomaan hiiltä maaperään.

-Tuotteemme kasvatetaan kesän aikana ja sato korjataan syksyllä. Sipulia käsittelemme ja pakkaamme läpi koko talven ja kevään, jotta asiakkaillamme olisi aina tarjolla laadukasta sipulia. Yhteistyömme TOK:n kanssa on alkanut 1990-luvun puolivälissä ja on toiminut lähes katkeamattomasti siitä lähtien. Jo Isävainaani tarjosi sipuleitamme TOK:n asiakkaille ja tätä on siitä asti jatkettu, päättää Sarkala.

Olipa kerran maatila, joka EU:hun mentäessä alkoi miettiä, miten jatkaa eteenpäin. Myisikö kananmunat muihin pakkaamoihin vai perustaisiko oman? Näin syntyi 90-luvun loppupuolella Kurjessuon Munapakkaamo.

Tilalla on tällä hetkellä viidestä kuuteen työntekijää ja se hankkii kananmunia myös muilta tiloilta. Tila sijaitsee Paimiossa, joten siellä koetaan olevan lähituottajia Turun talousalueella. Alussa toiminta oli pienempää, mutta vähitellen yritys alkoi saada lisää kauppoja, joihin toimittaa munia.

-Muistan vielä kevään 2005, kun soitin valikoima-asiantuntija Laurenin Jukalle, että kiinnostaisiko Turun Osuuskauppaa 30 munan säästöpakkaus. Sen menekkiä kokeiltiin ensin Prisma Myllyssä ja syksyllä pakkaus saatiin myyntiin muihin TOK:n Prismoihin ja S-Marketeihin. Yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa on siis jatkunut jo yli 15 vuotta, kertoo yrittäjä Sauli Kurjessuo.

Tilan kanojen rehu tehdään oman tilan viljasta. Tuotteet jaetaan kauppoihin tilan toimesta. Oma jakelu ilman tukkuporrasta takaa tuotteiden tuoreuden kaupan hyllyllä.

-Nuorempi polvi on myös vahvasti mukana tilan toiminnassa, joten yrityksen tulevaisuus näyttää siltäkin osin hyvältä, hymyilee Kurjessuo.