Leipomo Streetbaker Oy on turkulainen pienleipomo, joka valmistaa perinteisiä käsin leivottavia leipomotuotteita. Tuotannosta pitää huolta yrittäjäpari Leena ja Kari Nilsson. Leipomon yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa on alkanut vuonna 2017. Yritys leipoo lähialueen jälleenmyyjille kahvi-ja ruokaleipiä.

-Meillä on leipomoalan osaamista aina 1970 -luvulta saakka. Matka ranskanleivästä chabatta -leipiin on siis kestänyt jo 50 vuotta. Pääasiassa tuotteitamme ovat erilaiset ruokaleivät, juurileivät, sämpylät, pasteijat ja patongit. Kahvileivissä kranssijuhlapitkomme on tuttu seuralainen kahville, kertoo yrittäjäpari Leena ja Kari Nilsson.

Leipomon päivittäin vaihtuva kahvileipävalikoima tarjoaa makunautinnon viikon jokaiselle päivälle.

-Perinteitä kunnioittaen reseptimme ovat voihin ja maitoon leivottuja. Käsin leivonta menetelmänä luo tekijälle ja tuotteelle yhteistyön, josta syntyy syvyyksiä tuotteen rakenteelle ja maulle, kuvailee Kari Nilsson.

Kardemumma maistuu ja rusinoitakin on niin, että molemmilla silmillä on katseltavaa. Pitkät taikinalevot ruokaleipäleivonnassa saavat aikaan aromien syntymisen. Kypsennyksessä, eli paistossa, nämä maut tiivistyvät kuoren osiin ja niistä pääsee nauttimaan tiivistetyssä muodossa. Näin on syntynyt aromikkaita makuja perinteisillä menetelmillä ja aidoilla raaka-aineilla jo vuosien ajan.

Leipomo Rosten Oy on turkulainen, Meltovaaran perheen omistama perheyritys, joka vaalii pitkiä perinteitä tuoreen hyvän makuisen leivän valmistuksessa. Rostenilla on leivottu leipää ja leivonnaisia jo yli kahdeksankymmenen vuoden ajan. Leipomo Rosten Oy on osa Leipomo Rosten -konsernia, johon kuuluvat myös Pekan Leipä Oy:n kolme leipomoa Heinolassa sekä toinen tuotantoyksikkö Turussa. Leipomokonsernin liikevaihto on noin 28 miljoonaa ja se työllistää noin 220 alan ammattilaista. Yhteistyötä TOK:n kanssa yritys on tehnyt jo vuosikymmenten ajan.

Rostenin tuotteet tunnetaan hyvästä maustaan sekä luonnonmukaisesta, säilöntäaineettomasta leivontatavastaan. Kaikki ruistuotteet leivotaan ruistaikinajuureen ja vaaleat leivät vehnätaikinajuureen. Taikinajuuri antaa leivälle luontaisella tavalla makua, säilyvyyttä ja leikattavuutta. Rostenin laajaan tuoterepertuaariin kuuluu mm. suositut Crusta-leivät, Jurmon saaristolaisleivät sekä suuren suosion saavuttaneet kotimaisesta viljasta leivotut siemennäkkileivät.

Tuotteiden valmistuksessa pyritään hyödyntämään pääosin kotimaisia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tuotepakkauksiin pyritään valitsemaan materiaaleja, jotka ovat täysin kierrätettäviä. Keskeinen osa yrityksen ympäristöajattelua on tehokas hävikin hallinta sekä jätteiden asianmukainen kierrättäminen ja hyötykäyttö. 90 % jätteistä päätyy kierrätykseen ja 100 % jätteistä käytetään hyödyksi.

Leipomo Rostenin menestyksen salaisuus on pitkälti taitavien leipureiden kädentaitojen ja leipomismenetelmien ansiota. Leipää ja leivonnaisia leivotaan rakkaudella, perinteitä kunnioittaen. Viime aikoina toimintaa on laajennettu uusille liiketoiminta-alueille. Perinteisen tuoreleivonnan lisäksi yritys toimittaa kasvavassa määrin leipomopakasteita kaupan paistopisteisiin ja HORECA-sektorille sekä luomutuotteita ja Siemenrapeat-näkkäreitä vientiin.

Leipomo Rosten osallistuu aktiivisesti Operaatio Ruokakassi ry:n toimintaan tarjoamalla ruoka-apua vähävaraisille.

DeliVerde on turkulainen perheyritys, joka sijaitsee Maariassa. Yrityksessä työskentelee kesäisin n. 50 työntekijää ja talvisin n. 30 työntekijää. Puutarhan toimintaa on kehitetty jo yli kaksikymmentä vuotta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus laadukkaaseen ja ravintopitoiseen ruokaan.

DeliVerden tuotevalikoimasta löytyy runsaasti erilaisia Premium-laatuisia muhkeita ja maistuvia salaatteja sekä värikäs valikoima vihanneksia ja yrttejä. Salaateissa yhdistyvät mainiolla tavalla rapeus, maku ja koko, ja runsas yrttivalikoima hurmaa vaativimmankin kulinaristin. DeliVerden puutarha toimittaakin salaatteja useille Suomen huippuravintoloille, kuten PALACE, Savoy ja Kaskis. Puutarha on myös palkittu laatutuottajana.

Puutarhalla salaatit ja yrtit kasvatetaan ja tuotetaan pitkälti käsityönä, mikä takaa niiden laadun ja nopean toimituksen. Kasvatus on ympäristöystävällistä: vesi kierrätetään 100-prosenttisesti, kasvihuoneissa hyödynnetään auringonvaloa ja puutarhalla käytetään biologista torjuntaa.

DeliVerde on tehnyt antoisaa yhteistyötä Turun Osuuskaupan kanssa jo melkein parikymmentä vuotta. Puutarha toimittaa joka viikko tuoreita yrttejä, salaatteja ja vihanneksia Prismoihin ja S-Marketeihin.

”TOK:ssa on hurjasti hauskoja ihmisiä, joiden kanssa aina sattuu ja tapahtuu. Tietysti oli tosi kivaa ja jännää silloin, kun valikoima-asiantuntija Laurenin Jukka otti tuotteemme (kolmen yrtin kassi) kausituotteeksi, vuosi oli varmaan 2002 tai 2003. Kaikkein mukavinta ovat kuitenkin ne hetket, kun kauppa käy hurjasti esim. juhlapyhinä. Kun kaupassa hyllyt ovat tyhjentyneet, me pystymme hyvin lyhyellä aikataululla auttamaan (esim. 30-60 min) ja täydentämään varastoja”, kertoo DeliVerden Liisa Lindroth yhteistyöstä TOK:n kanssa.

Raisiossa Ohitustien kupeessa sijaitseva, reilut 40 ihmistä työllistävä Lerøy Finland on toimittanut tuoreita kalatuotteita TOK:n kaupoille jo yli vuosikymmenen ajan. Nimestään huolimatta täysin suomalainen yritys on norjalaisen kalajätin Lerøy Seafood Groupin tytäryritys. Lerøy Seafood Groupin tarina alkoi vuonna 1899, kun kalastaja-viljelijä Ole Mikkel Lerøen alkoi kaupata elävää kalaa Bergenin kalamarkkinoilla. Lerøy Finlandin edeltäjä Jokisen Eväät perustettiin vuonna 1991, ja osaksi norjalaiskonsernia yritys liitettiin vuonna 2011.

Tänä päivänä Lerøyn tuoterepertuaariin kuuluu helppoja, herkullisia kalatuotteita joka tarpeeseen. Ruodottomat, sopivan kokoisiksi paloiksi leikatut rasiapakatut kalatuotteet helpottavat ruoanlaittoa ja pienentävät ruokahävikkiä. Sushia valmistetaan Raisiossa päivittäin tarkoin valikoiduista raaka-aineista, japanilaisia perinteitä kunnioittaen. Näiden lisäksi yritys toimittaa kauppoihin laadukkaita kylmäsavu- ja graavituotteita sekä tuoretta kalaa palvelutiskiin.

Vastuullisuus on Lerøylle tärkeä asia. Tähän pyritään esimerkiksi lisäämällä ASC- ja MSC-sertifioitujen raaka-aineiden osuutta tuotteissa ja etsimällä ympäristön kannalta vastuullisempia pakkausratkaisuja. Kuluttajille halutaan taata paras mahdollinen tuotteiden laatu. Suurin osa raaka-aineista tulee konsernin omasta arvoketjusta ja ne ovat siksi turvallisia ja sataprosenttisen jäljitettäviä. Tuotteita myös valvotaan tarkasti tuotantoprosessin eri vaiheissa. Lerøy Finlandille on myönnetty FSSC 22000-, MSC- ja ASC-sertifikaatit.

Ulla-Maija Alitalo perusti Alitalon Puutarha –nimisen avoimen yhtiön 80-luvulla. Pian myös hänen miehensä Mikko Alitalo tuli yritystoimintaan mukaan. Alitalot ovat pyörittäneet Paimiossa sekä Alitalon Vihannes Oy:ta että Alitalon Puutarhan Mehuasemaa.

Alitalon Vihannes Oy:n yhteistyö TOK:n kanssa alkoi jo 2000-luvun alkupuolella, kun yritys toimitti tuotteitaan TOK:n hotelleille ja ravintoloille. Yhteistyö tiivistyi entisestään, kun Kulman Keittiön konseptia alettiin kehittää vuonna 2015. Tänä päivänä Alitalon Vihanneksen salaattipohjia voi löytää useista Kulman Keittiön tuotteista. Alitalon Puutarhan Mehuaseman yhteistyö TOK:n kanssa alkoi vuonna 2015, jolloin mehuja tuotiin kauppoihin Kulman Keittiöstä- tuotemerkillä. Vuonna 2018 tuotevalikoima laajeni, kun mukaan tuli myös perinteinen kotisima.

Alitalon Vihannes Oy

Alitalon Vihannes Oy on paimiolainen perheyritys, joka valmistaa erilaisia salaatti- ja kasvissekoituksia ravintoloiden, vähittäiskauppojen ja suurkeittiöiden tarpeisiin. Alitalon Vihannes on perustettu vuonna 1997 ja tänä päivänä se toimii jo toisessa polvessa työllistäen 12 vakituista työntekijää. Yrityksessä pyritään mahdollisuuksien mukaan suosimaan paikallisia tuottajia, jolloin raaka-aineiden kuljetusmatkat ovat mahdollisimman lyhyitä. Kaikki toiminnassa syntyvä kasvisjäte kompostoidaan omassa kompostointilaitoksessa, josta lopputuotteena syntyy maanparannuskompostia. Näin vältetään jätteen kuljettaminen käsittelylaitoksiin.

Raaka-aineet saapuvat tilalle päivittäin, ja niistä valmistetaan juuri asiakkaiden toiveiden mukaisia tuotteita. Aamulla valmistetut tuotteet ovat asiakkailla vielä samana päivänä, joten asiakkaat saavat aina varmasti tuoreita ja korkealaatuisia tuotteita.

Satu Alitalo

Alitalon Puutarhan Mehuasema

Alitalon Puutarhan Mehuasema on jo vuodesta 1989 puristanut lähialueen asukkaiden omista omenoista mehua asiakkaiden omaan käyttöön. Ja lisäksi se ostaa paikallisilta viljelijöiltä omenaa ja mansikkaa, joista valmistaa mehua myyntiin. Kevätkuukausina asemalla valmistetaan myös perinteistä kotisimaa.

Omistajapariskunta Mikko ja Ulla-Maija Alitalo ovat mehuaseman ainoat vakituiset työntekijät, mutta sesonkiaikaan on lisäksi kaksi muuta työntekijää. Toiminnasta syntyvä puristusjäte kompostoidaan aseman omassa käsittelylaitoksessa ja lopputuotteena syntyy maanparannuskompostia. Näin vältetään turhaa kuljetusta käsittelylaitoksiin. Raaka-aineet tulevat mehuasemalle paikallisilta viljelijöiltä. Raaka-aine rouhitaan ja puristetaan kylmäpuristamalla mehuksi, jonka jälkeen se siirretään pastöroinnin kautta pullotettavaksi.

Vesa ja Nina Sorrin salaatteihin erikoistunut puutarha sijaitsee Maariassa, Turun maantieteellisessä keskipisteessä. Muhkeita salaatteja viljellään keväästä syksyyn, luonnon ja satokauden ehdoilla ja ne poimitaan käsin suoraan pellosta. Yrityksessä työskentelee toistakymmentä työntekijää. Yhteistyö TOK:n ja Sorrin Puutarhan välillä on jatkunut kymmenisen vuotta.

Sorrin Puutarhan päätuotteita ovat erilaiset erikoissalaatit ja niistä tehtävät käyttövalmiit, pestyt ja pilkotut salaattisekoitukset, jotka pakataan puutarhan modernissa tehtaassa. Lisäksi siellä pakataan kokonaisia, laadukkaita I-luokan salaatinkeriä sekä yrttejä. Käyttövalmiit salaattisekoitukset kehitettiin Ninan ideasta ruokahävikin vähentämiseksi.

“Haluan, että yhdestä pussista saa monta lajiketta ja että ne voi asetella suoraan lautaselle eikä tule hävikkiä, kun pussi on sopivan kokoinen”, kertoo Nina.

Näin syntyi IsoMixi ja muut Sorrin pestyt salaattisekoitukset. Pilkkomisen jälkeen salaattien pesu, linkous ja pakkaaminen tehdään hygieenisesti modernissa linjastossa. Käyttövalmiit salaatit helpottavat kokkausta ja jättävät aikaa ruoasta nauttimiseen.

Puutarhassa panostetaan ympäristöystävälliseen toimintaan.

”Kestävää kehitystä tukee viljelymme, joka tapahtuu ekologisesti luonnon ja satokauden ehdoilla keväästä syksyyn, jolloin ei kuluteta resursseja lämmitykseen ja valotukseen kylmimpänä ja pimeimpänä vuodenaikana”, sanoo Vesa.

Sorrin Puutarhalle on myönnetty Sirkkalehtimerkki, joka kertoo tuotteiden suomalaisuudesta sekä auditoiduista viljelymenetelmistä. Se on myös merkki laadukkaasta toiminnasta salaattitehtaassa. Sorrin tuotteita löytyy kauppojen lisäksi Turun kauppatorilta.

“Olemme ylpeitä voidessamme lisätä ihmisten hyvinvointia arjessa” iloitsevat Sorrin salaatintekijät.

Jokioisten Leipä on perheyritys, joka on leiponut Maun verran parempia tuotteita jo vuodesta 1983.

Yritys on kehittynyt 80-luvusta paljon ja tänä päivänä se on tehokas ja moderni, mutta edelleen joustava ja palveleva leipomo. Jokioisten Leipä valmistaa monia erilaisia leipomotuotteita niin suoraan kuluttajille kuin myös sopimusvalmistukseen. Työnantajana se on Jokioisten suurin yksityinen työnantaja. Yritys työllistää noin 90 henkilöä.

Jokioisten Leipä valmistaa leipomotuotteita kaikista eri kategorioista; munkeista leivoksiin ja lihapiirakoista leipiin. Erityisosaamiseen kuuluvat rasvapaistotuotteet, eli esimerkiksi erilaiset munkit ja lihapiirakat. Jokioisten Leivän tavoitteena on olla rasvapaistotuotteiden edelläkävijä ja tähän liittyy myös yksi yrityksen merkittävimmistä kehityskohteista. Yritys toivoo voivansa lähitulevaisuudessa leipoa vegaanisia sekä täysin palmuöljyttömiä munkkeja.

Jokioisten Leivälle on tärkeää toimia vastuullisesti ja huomioida ympäristöarvot toiminnassaan. Yksi leipomon suurimpia ekologisia tekoja on uusiutuvan energian käyttö leipomon lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Leipomotontille on vuonna 2013 kaivettu yhteensä yli 3 km maalämpökaivoa ja 2017 rakennettiin koko leipomon kattopinta-alan peittävä, yli 100 kWh kokoinen aurinkovoimala. Yrityksessä tiedostetaan, että yksi suurimpia ympäristöhaittoja sen toiminnan osalta ovat kuljetukset ja niiden tehostamiseksi onkin toimittu. Jokioisten Leivässä on investoitu moderniin, eri kokoisia autoja sisältävään kuljetuskalustoon. Näin taataan, että käytössä on aina oikean kokoinen auto tarpeeseen nähden.

Leipomolla on Hyvää Suomesta -joutsenlipun käyttöoikeus, ja useimmat tuotteista leivotaankin 100% suomalaisesta viljasta.

Jokioisten Leipä on tehnyt Turun Osuuskaupan kanssa yhteistyötä jo yli 30-vuoden ajan. Ensimmäiset kuormat toimitettiin jo vuonna 1986 TOK:n omistamaan Aninkaisten kotileipomoon. Yrityksessä ollaan ylpeitä pitkästä historiasta TOK:n kanssa ja sitä jatketaan kunnialla myös tulevaisuudessa.

Heikki Isotalon tila sijaitsee Salossa, entisessä Kiikalan kunnassa ja sen toiminta on aloitettu vuonna 1987. Omistajaparin lisäksi yrityksessä työskentelee nykyään yksi vakituinen työntekijä ja kiireaikoina viisi työntekijää.

Yritys myy porkkanaa monessa eri pakkauskoossa.  Heikki Isotalon motto on: Pellolta suoraan kauppaan.

Porkkanaa viljellään tilalla 12 hehtaarin alueella. Syksyllä nostetaan pellolta kylmävarastoon 500 000 – 600 000 kiloa porkkanaa kasvukaudesta riippuen syys-toukokuun myyntiin.

Porkkanoiden myynti tapahtuu heinä- ja toukokuun lopun välisenä aikana. Heinä- syyskuun lopun välisenä aikana porkkanoita myydään sanamukaisesti pellolta suoraan kauppaan. Varastoon nostaminen tapahtuu syyskuun lopulla.

-Porkkanat viljellään kaikkien yleisten voimassa olevien ympäristönormien mukaisesti. Pakkaamisessa ja kuljettamisessa käytetään omia kierrätettäviä pakkauslaatikoita sekä pahvikontteja. Pakatut porkkanat toimitamme omalla autolla pakkaamostamme suoraan kauppaan, jolloin ylimääräiset ajelut jäävät pois, kertoo Heikki Isotalo.

Ennen porkkanoiden pakkaamista tapahtuu niiden pesu, lajittelu ja sen jälkeen porkkanat menevät pakkauskoneeseen. Hevos- sekä muut harrastajat hakevat lajittelujätteet käyttöönsä.

-Pyrimme kauppojen kanssa siihen, että asiakkaat saavat mahdollisimman tuoretta porkkanaa, joten toimitamme porkkanat joka toinen päivä kauppaan, jolloin tuoreus säilyy. Toimituspäivämme ovat maanantai, keskiviikko ja perjantai, jatkaa Isotalo.

Yritys käy itse esittelemässä ja tarjoamassa porkkanoita suoraan kauppaan. Kauppa tilaa sen verran porkkanoita, kuin myymälässä oikeasti kuluu. Näin säästytään turhalta varastoinnilta. Heikki Isotalo on tehnyt yhteistyötä TOK:n kanssa vuodesta 2013 lähtien.

Peuravaaran Puutarha Oy on Sauvolainen perheyritys, joka pyörii jo kolmannen sukupolven voimin. Ensimmäiset kasvihuoneet otettiin käyttöön 1960-luvun alussa. Puutarhan päätuotteita ovat tomaatti ja erikoistomaatit. Lisäksi tilalla viljellään vähän paprikaa ja kurkkua. Yritys työllistää 3-12 henkilöä vuodenajasta riippuen. Tuotteet viljellään luonnonvalossa, joten tuotantokausi kestää huhtikuusta marraskuun loppuun.

-Olemme käyttäneet kasvihuoneiden lämmitykseen suomalaista bioenergiaa jo 15 vuoden ajan. Yrityksemme on laatutarha-auditoitu vuonna 2017. Kaikki tuotteemme ovat saaneet Kotimaiset Kasvikset ry:n sirkkalehtimerkin: se on ainoa merkki, joka takaa tuotteen kotimaisuuden, kertoo yrittäjä Tuomas Peuravaara.

Ekologisuus on otettu huomioon Peuravaaran Puutarhan toiminnassa. Kasvihuoneissa käytettävä kasteluvesi kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen. Viljeltävien tuotteiden suojeluun käytetään ainoastaan biologista torjuntaa. Kirsikkatomaattipakkauksissa on siirrytty 100% biohajoavaan Suomessa valmistettuun rasiaan.

– Tomaatin kasvatus alkaa puutarhallamme siemenestä alkaen ja meillä on oma taimituotanto. Tuotteita ei poimita varastoon, vaan sadonkorjuu tapahtuu menekin mukaan. Samaten omat automme kuljettavat tuotteita kauppoihin 2-3 kertaa viikossa menekin mukaan, jatkaa Peuravaara.

Yhteistyö Turun Osuuskaupan kanssa on jatkunut jo vuosikymmenten ajan.

– Tarkkaa vuosilukua yhteistyön alusta ei ole, mutta ainakin 1980-luvulla on tehty kauppaa. Ainakin nykyisellä viljelijällä, eli allekirjoittaneella, on muistikuvia olleensa mukana viemässä tomaatteja Piispanristin Prismaan monia kertoja pienenä poikana. Eli yli 30 vuotta sitten, muistelee Peuravaara.

Lindroosin Puutarha on yli 80-vuotias perheyritys, joka sijaitsee Piikkiössä. Se on perustettu vuonna 1940. Vihannekset kasvatettiin avomaassa ja kasvilavoilla ennen ensimmäisen kasvihuoneen hankkimista vuonna 1950. Samoihin aikoihin yrityksen valikoima kasvoi kasvisten lisäksi kesä- ja sesonkikukilla, jotka kuitenkin poistuivat valikoimasta 1990-luvulla. Nykyään valikoimaan kuuluvat ympärivuotisesti viljeltävä salaatti ja tomaatti sekä kesäkaudella myyntiin kasvatettava kurkku, paprika ja muut erilaiset kausituotteet.

Tila on kasvanut vuosien saatossa alle 100 m2 kasvihuonepinta-alasta nykyiseen 11 600m2. Puutarha työllistää vakituisten työntekijöiden lisäksi myös kausityöläisiä.

Lindroosin Puutarha huomioi toiminnassaan myös ekologisuuden.

-Puutarhan lämmitys hoidetaan koimaisella biolämmityslaitoksella. Kaikki tomaatit, kurkut ja paprikat kasvavat kotimaisessa turvemullassa. Biologinen torjunta on ollut käytössämme jo 25 vuoden ajan, heti vaihtoehdon tultua markkinoille. Myös pölytys on hoidettu kimalaisten avulla jo 25 vuotta, kertoo viljelijä Jussi Lindroos.

Tilan tuotteet toimitetaan kauppoihin samana päivänä, kun tilaus on saatu. Toimitus tapahtuu oman kaluston ja kuljettajan voimin. Näin pyritään varmistamaan se, että tuotteet ovat tuoreita ja toimitukset täsmällisiä. Tuotteita myydään myös Turun Kauppatorilla.